9.4 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 2:07

EurActiv: SUA au început transferul de arme nucleare din Turcia în România. Ministerul de Externe neagă ferm

spot_img

SUA au început transferul de arme nucleare staționate în Turcia spre România, pe fondul deteriorării relațiilor dintre Washington și Ankara, afirmă joi platforma EurActiv.com, citând două surse anonime.

Potrivit uneia din surse, transferul pune numeroase probleme din punct de vedere tehnic și politic. “Nu este simplu să muți 20 de focoase”.

O altă sursă ar fi declarat că relațiile dintre SUA și Turcia s-au deteriorat în așa măsură în urma tentativei de puci din luna iulie, încât Washingtonul nu mai are încredere în Ankara pentru a găzdui aceste arme. Armele americane sunt în curs de a fi transferate la baza aeriană de la Deveselu din România, a afirmat sursa.

Ministerul român al Afacerilor Externe a dezmințit cu fermitate informația conform căreia România a devenit gazdă pentru arme nucleare americane. “Ca răspuns la solicitarea Dvs., MAE român dezminte cu fermitate informația la care ați făcut referire”, a comunicat în scris un purtător de cuvânt al instituției, conform EurActiv.

În timpul puciului eșuat din Turcia, la baza Incirlik a fost tăiată furnizarea de electricitate, iar guvernul turc a interzis avioanelor americane să mai decoleze sau aterizeze.

T.S.