29.4 C
București
marți, 3 august 2021 - 1:54

“Eu sunt Vlad şi de vineri încoace sunt ministrul Sănătăţii”

spot_img

Vlad Voiculescu, numit ministru al Sănătăţii la sfârşitul săptămânii trecute, a anunţat, într-o conferinţă de presă, priorităţile mandatului său.

Noul ministru al Sănătăţii şi-a început discursul cu formula “Bună ziua, eu sunt Vlad si de vineri încoace sunt ministrul Sănătăţii”.

Vlad Voiculescu a mulţumit apoi premierului şi preşedintelui ţării pentru încrederea pe care au avut-o ca să îl numească în această funcţie, spunând apoi că vrea să redea oamenilor încrederea în sistemul sanitar românesc, dar acet lucru se poate face doar atunci când  “se încetează cu minciuna”. Ministrul a apreciat că sistemul sanitar trebuie îndreptat şi bazat pe criterii curate, transparente şi solide.

Vlad Voiculescu a spus că priorităţile mandatului său sunt, deocamdată, trei: medicamentele esenţiale care lipsesc din spitale, investiţiile în spitale şi infecţiile nosocomiale. Referitor la investiţii, ministrul a arătat că spitalele vechi pun în pericol atât viaţa pacienţilor, cât şi pe cea a personalului medical, şi a amintit noile construcţii care se vor finaliza cât mai repede cu putinţă – cele două spitale în parteneriat public privat din Capitală, Marie Curie (extindere a clădirii actuale) şi CC Iliescu (înlocuire a clădirii actuale), plus cele trei spitale regionale din ţară, de la Craiova, Iaşi şi Cluj.

În privina infecţiilor nosocomiale, noua echipă de conducere a ministerului Sănătăţii a anunţat o reorganizare a instituţiei, astfel încât să existe şi control, dar şi supracontrol în spitale. De asemenea, se vor face controale încrucişate în spitalele din ţară, pentru a se vedea dacă toate biocidele folosite sunt conforme şi dacă modul de igienizare este respectat. Se vor schimba şi contractele managerilor de spitale, astfel încât aceştia să fie încurajaţi, nu sancţionaţi atunci când raportează infecţiile intraspitaliceşti. “Biocidele vor fi achiziţionate centralizat, nu de către fiecare unitate spitalicească în parte”, a mai spus Vlad Voiculescu.

Vlad Voiculescu a amintit şi de lipsa specialiştilor în domeniu – epidemiologi, microbiologi, infecţionişti, una dintre soluţiile la care s-a gândit fiind aceea a trainingului actualului personal şi încurajarea rezidenţilor pentru a se îndrepta către aceste ramuri.

Marilena Nedelcu