miercuri, 27 ianuarie 2021 - 13:20

Est-europenii, printre cei mai sceptici în privința vaccinului anticovid, din întreaga lume

Managerul de la Marius Nasta avertizează asupra administrării de Ivermectină

Dr. Beatrice Mahler a spus la România TV că nu ar prescrie Ivermectină pacienţilor cu COVID-19, avertizând că „poate avea efecte adverse severe”. „Acest medicament...

Bulgaria impune prezentarea unui test negativ COVID la intrarea în țară

Persoanele care intră în Bulgaria pe calea aerului, pe uscat sau pe mare vor trebui să prezinte un test negativ de COVID-19 începând din...

Restricții de călătorie în Belgia, valabile până la 1 martie

Restricțiile de călătorie în Belgia au intrat în vigoare și sunt valabile până pe 1 martie. Sunt permise doar călătoriile esențiale și sunt interzise...

Jurnalul.ro: Răfuielile din interiorul Poliției ne ucid pe noi

Jurnalul.ro face, miercuri, o analiză a războiului din Poliția Română, în care șeful de la Omoruri Radu Gavriș este suspendat, cercetat și înlăturat din...

Europa a lansat duminică o imensă încercare de vaccinare COVID-19 pentru a încerca să controleze pandemia coronavirusului, dar mulți europeni sunt sceptici cu privire la viteza cu care vaccinurile au fost testate și aprobate și nu au voie să fie împușcați, relatează Reuters.

Uniunea Europeană a asigurat contracte cu o serie de producători de medicamente, inclusiv Pfizer și BioNTech, Moderna și AstraZeneca, pentru un total de peste două miliarde de doze și și-a stabilit un obiectiv ca toți adulții să fie inoculați anul viitor.

Dar sondajele au arătat niveluri ridicate de ezitare față de inoculare în țări din Franța până în Polonia, mulți obișnuiți cu vaccinurile care necesită decenii pentru a se dezvolta, nu doar luni.

„Nu cred că există un vaccin în istorie care să fie testat atât de repede”, a spus Ireneusz Sikorski, în vârstă de 41 de ani, în timp ce ieșea dintr-o biserică din centrul Varșoviei împreună cu cei doi copii ai săi.

„Nu spun că vaccinarea nu ar trebui să aibă loc. Dar nu voi testa un vaccin neconfirmat pe copiii mei sau pe mine.”

Sondajele din Polonia, unde neîncrederea în instituțiile publice se adâncesc, au arătat deocamdată mai puțin de 40% din populație intenționează să se vaccineze. Duminică, s-au înscris doar jumătate din personalul medical dintr-un spital din Varșovia unde au fost administrate primele vaccinuri.

În Spania, una dintre cele mai afectate țări din Europa, German, un cântăreț și compozitor de muzică în vârstă de 28 de ani, originar din Tenerife, intenționează să aștepte și acum.

„Nimeni apropiat de mine nu a avut-o (COVID-19). Evident, nu spun că nu există, deoarece mulți oameni au murit din cauza asta, dar deocamdată nu aș vrea (vaccinul).”

Un episcop creștin ortodox din Bulgaria, unde 45% dintre oameni au spus că nu vor primi o vaccinul și 40% intenționează să aștepte pentru a vedea dacă apar efecte secundare negative, comparativ cu poliomielita.

„Eu însumi sunt vaccinat împotriva a tot ce se poate”, a declarat episcopul Tihon reporterilor după ce a fost injectat, alături de ministrul sănătății din Sofia.

El a vorbit despre anxietatea față de poliomielită înainte ca vaccinarea să devină disponibilă în anii 1950 și 1960.

„Cu toții tremuram de teamă să nu prindem poliomielita. Și apoi am fost bucuroși”, a spus el. „Acum, trebuie să-i convingem pe oameni. E pacat.”

UN MARE PAS INAINTE

Ezitarea pe scară largă nu pare să ia în considerare evoluțiile științifice din ultimele decenii.

Metoda tradițională de creare a vaccinurilor – introducerea unui virus slăbit sau mort, sau a unei bucăți din acesta, pentru a stimula sistemul imunitar al organismului – durează în medie peste un deceniu, potrivit unui studiu din 2013. Un vaccin împotriva gripei pandemice a durat peste opt ani, în timp ce un vaccin împotriva hepatitei B a fost aproape 18 ani.

Vaccinul Moderna, bazat pe așa-numita tehnologie a acidului ribonucleic mesager (ARNm), a trecut de la secvențierea genelor la prima injecție umană în 63 de zile.

„Ne vom uita înapoi la progresele realizate în 2020 și vom spune:„ A fost un moment în care știința a făcut cu adevărat un salt înainte ”, a declarat Jeremy Farrar, directorul Unității de cercetare clinică a Universității Oxford, care este susținut de Wellcome Trust.

Sondajul independent Alpha Research sugerează că mai puțin de unul din cinci bulgari din primele grupuri cărora li s-a oferit vaccinul – medicii de la prima linie, farmaciștii, profesorii și personalul căminelor de îngrijire medicală – intenționează să se ofere voluntar pentru a obține o șansă.

Un sondaj IPSOS din 15 țări publicat pe 5 noiembrie a arătat atunci că 54% dintre francezi ar avea un vaccin COVID dacă ar fi disponibil unul. Cifra a fost de 64% în Italia și Spania, 79% în Marea Britanie și 87% în China.

Un sondaj IFOP ulterior – care nu dispunea de date comparative pentru alte țări – a arătat că doar 41% dintre francezi s-ar vaccina.

În Suedia, unde încrederea publicului în autorități este ridicată, ca la toți nordicii, mai mult de două persoane din trei vor să fie imunizate. Cu toate acestea, unii spun că nu.

„Dacă cineva mi-ar da 10 milioane de euro, nu aș face-o”, a declarat miercuri Lisa Renberg, în vârstă de 32 de ani.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a cerut duminică polonezilor să se înscrie pentru vaccinare, spunând că efectul imunității turmei depinde de ei.

Criticii au spus că liderii naționaliști din Varșovia au acceptat prea mult atitudinile anti-vaccinare în trecut, în efortul de a obține sprijin conservator.

Îngrijorări în Israel, țara cu cea mai mare rată de imunizare, după o explozie de cazuri Covid-19 la copii

În timp ce adulții cu vârsta peste 40 de ani se vaccinează într-un ritm aproape miraculos, Israelul înregistrează o creștere accentuată a numărului de...

Parlamentarii, amânați la vaccinare

Parlamentarii au aflat, marți după-amiază, că România nu mai are suficiente doze de ser pentru imunizarea lor. Amânarea luată în calcul de Comitetul de...

Care este pedeapsa pe care au cerut-o procurorii pentru Elena Udrea

Procurorul DNA a cerut, la ultimul termen al dosarului în care Elena Udrea este judecată pentru fapte de corupție în legătură cu campania electorală...

Iohannis i-a chemat la Vila Lac pe premierul Cîțu și pe liderii Coaliției de guvernare

Klaus Iohannis are o întâlnire cu membrii coaliției de guvernare la Vila Lac, marți la ora 17. Președintele vrea să discute cu șefii partidelor...

Angela Merkel: ”Trebuie să diminuăm traficul aerian, astfel încât să nu se mai poată ajunge nicăieri”

Vlad Drăghicescu (corespondență specială) ”Ce ne facem cu germanii care călătoresc? Am întrebat de o sută de ori în cadrul consultărilor purtate cu premierii landurilor: de...