10.5 C
București
marți, 19 octombrie 2021 - 3:20

Erupție puternică a unui vulcan din Filipine: Cinci persoane au decedat, iar şapte au fost rănite

spot_img

Erupție puternică a unui vulcan din Filipine: Cinci persoane au decedat, iar şapte au fost rănite

Unul din cei mai activi vulcani din arhipelagul filipinez a erupt marţi, eliberând o coloană uriaşă de cenuşă în atmosferă, timp ce pe versanţi se aflau locuitori şi turişti, au anunțat autorităţile locale, potrivit cărora cel puţin cinci persoane şi-au pierdut viaţa, relatează AFP.

Circa 20 de ghizi şi turişti, inclusiv cetăţeni străini se aflau pe versanţii muntelui Mayon în momentul în care acesta a intrat în erupţie, a a declarat Eduardo del Rosario, directorul Consiliului de gestionare catastrofelor naturale.

„Potrivit celor mai recente informaţii, cinci persoane au murit şi alte şapte au fost rănite”,  a afirmat del Rosario, adăugând că la nivel oficial nu a fost confirmat încă numărul victimelor.

“Nu cunoaştem identitatea celor care au murit sau a celor răniţi şi nu este clar dacă aceştia sunt filipinezi sau străini”, a mai spus el.

Marti Calleja, un operator de turism local, a declarat că agenţia sa încearcă să salveze cinci turişti străini care au plecat să escaladeze vulcanul cu unul dintre ghizii săi, cu puţin înainte de erupţie. Grupul de turişti se afla la doar 500 de metri craterul vulcanului, când acesta a intrat în erupţie, a mai adăugat el.

Seismologul-şef, Renato Solidum, a precizat că nu este necesară evacuarea persoanelor care locuiesc în jurul muntelui Mayon, estimând erupţia ca fiind “minimă” şi “provocată de o acumulare de vapori”.

Muntele Mayon, situat în partea de sud a principalei insule din arhipelagul filipinez, Luzon, considerat un stratovulcan perfect, a erupt de 48 de ori în decursul ultimilor 400 de ani, cea mai puternică erupţie având loc în 1814, când 1.200 de persoane au fost ucise de lavă.

C.I.