4 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 1:16
No menu items!

Erste și OTP, în corzi după impunerea noii legislații bancare din Ungaria

spot_img

Moody’s a redus ratingul pentru Erste Bank Ungaria, iar OTP se așteaptă la pierderi mai mari

 erste-bank-otp

Agenția Moody’s a transmis miercuri că a retrogradat ratingurile pentru depozitele pe termen lung în forinți și pentru depozitele în valută ale Erste Bank Ungaria (EBH), de la B2 la B3, cu perspectivă negativă.

Retrogradarea se explică prin două elemente: (1) riscul mai mare pentru pierderi, generat de noua legislație care reglementează creditele de retail și (2) presiunea negativă asupra fundamentelor financiare ale băncii.

”EBH este mai afectată decât multe din băncile din Ungaria de legile recent adoptate, din cauza profitabilității mai mici și a unui efect mai mare al legilor asupra capitalului propriu, ceea ce înseamnă că banca are disponibilități limitate pentru a absorbi asemenea costuri”, se arată într-un comunicat al Moody’s.

În luna iulie, Parlamentul de la Budapesta a adoptat o lege care obligă băncile să returneze toate comisioanele și taxele încasate ilegal în contractele de credit și toate sumele pierdute de clienți din cauza faptului că sumele împrumutate au fost denominate în alte valute.

Ulterior, Erste Group a anunțat creșterea substanțială a costurilor de risc pentru 2014, din cauza provizioanelor mai mari din Ungaria şi România, ceea ce va alimenta o pierdere netă de 1,4-1,6 miliarde de euro.

Erste Bank Ungaria estimează că pierderile din aceste compensații ar putea ajunge la 93 de miliarde de forinți (aprox. 296 mil. €). Astfel, rata de adecvare a capitalului va ajunge sub 6% și va fi nevoie de o nouă injecție de capital.

Mai mult, Guvernul de la Budapesta pregătește noi măsuri legislative pentru a reduce proporția creditelor în alte valute, prin transformarea acestora în credite în forinți, la o rată favorabilă debitorilor.

La sfârșitul anului 2013, rata creditelor neperformante la EBH era de 26%.

Guvernul premierului Viktor Orban încearcă să impună o politică de naționalism economic, unul dintre scopuri fiind retragerea capitalului străin din zona bancară. În prezent, băncile străine care au filiale în Ungaria sunt Raiffeisen, Erste, Intesa Sanpaolo, Unicredit, KBC, Bayern LB, Citi și divizia bancară a General Electric. Cota de piață a băncilor străne în Ungaria este de 58%, mai mică decât în România – 75%. Acestea dețin însă o cotă de 70% din totalul creditelor.

De asemenea, OTP Bank, cea mai mare instituție de creditare de pe piața ungară, a anunțat că impactul noii legislații va fi mai mare decât cel calculat inițial.

Totalul returnărilor către clienți ar putea ajunge la 42 de miliarde de forinți (133 mil. €), după o estimare inițială de 27 de miliarde de forinți, în cazul diferențelor de curs valutar impuse abuziv.

În cazul modificărilor abuzive de contract, OTP ar putea plăti 177 de miliarde de forinți (563 mil. €), față de o estimare inițială de 120 de miliarde de forinți.

La sfârșitul lunii iulie, OTP Bank România, membră a OTP Group, a achiziționat pachetul de 100% din acțiunile Millennium Bank România, membră a Banco Comercial Portugues, la o valoare de 39 milioane de euro.

Vlad Bârleanu