luni, 30 noiembrie 2020 - 3:40

Ernst&Young: Grupurile bancare vor continua dezintermedierea în România, creditarea va stagna

Tragedia de la Piatra Neamț: Singurul supraviețuitor al incendiului a ieșit de la terapie intensivă

Pacientul adus în stare gravă la unitatea mobilă Leţcani de la Spitalul Judeţean Neamţ în urma incendiului din 14 noiembrie se simte mai bine,...

Poliția și jandarmeria Constanța, mobilizate pentru Pelerinajul de Sfântul Andrei ca pentru un Hram normal

„Dispozitive uzuale pentru un astfel de eveniment” şi „nu au fost adoptate măsuri suplimentare faţă de anii precedenţi” şi nici „nu au fost mobilizate...

Președintele Klaus Iohannis a stâlcit comorbiditățile

Președintele Klaus Iohannis a reușit să greșească forma celui mai des-utilizat substantiv din această pandemie. Liderul de la Cotroceni a spus “comorbități”, în loc...

Ministrul Sănătății: Vaccinul anticovid, „sezonier”, ca și cel antigripal

Populația generală a României ar putea fi vaccintă în lunile martie-aprilie ale anului viitor. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că vaccinul împotriva noului...

Ernst&Young: Grupurile bancare vor continua dezintermedierea în România, creditarea va stagna

Grupurile bancare europene vor continua să-și reducă expunerea pe filialele din România, fapt care va contribui la stagnarea creditării, potrivit unui raport al companiei de consultanță Ernst&Young.

În prezent, băncile din România se confruntă cu o lipsă de încredere a consumatorilor şi a decidenţilor din companii, dar şi cu o reducere a capacităţii de îndatorare a acestora.

”Din păcate, stagnarea creditării ar putea afecta băncile, dincolo de efectul direct asupra valorii activelor şi a veniturilor din dobânzi, deoarece, fără o creştere susţinută a creditelor nu ne putem aştepta la o inversare pe termen scurt a evoluţiei creditelor neperformante şi a valorii activelor cu care sunt garantate”, a declarat Gelu Gherghescu, partener divizia Assurance & Advisory, la EY România.

Gherghescu a făcut aceste declarații în contextul lansării studiului European Banking Barometer, care arată că băncile din Europa privesc următoarele şase luni cu un optimism moderat.

Studiul nu se referă direct la România, însă rezultatele pot fi relevante pentru sectorul bancar local, deoarece aproximativ 85% din totalul activelor bancare sunt deţinute de filiale ale băncilor europene, deci o parte din evoluţiile identificate vor avea implicaţii şi pentru filialele locale.

La nivel european, se aşteaptă o creştere a cererii de creditare în mai multe sectoare şi segmente de clientelă, dar băncile vor fi mai restrictive în finanţarea acestora şi, în special, a sectorului de construcţii şi a imobiliarelor.

Reducerea costurilor, modificarea reglementărilor prudenţiale şi provizioanele de risc de credit continuă să fie principalele probleme ale băncilor, însă, pentru prima dată în ultimii ani, acestea anticipează o îmbunătăţire a performanţei în majoritatea liniilor lor de afaceri.

Optimismul băncilor este însă dependent de creşterea încrederii în economie şi rămâne vulnerabil la evoluţii negative din mediul economic.

Principalele concluzii ale studiului:

  • Băncile vor continua să îşi reducă dependenţa de finanţările băncilor centrale. Mai puţin de 25% anticipează că vor accesa programe de finanţare ale băncilor centrale iar 39% se aşteaptă să poată rambursa aceste programe de finanţare. 50% din băncile din Italia, 42% din Franţa şi 40% din Spania estimează că vor fi nevoite să apeleze în mai mare măsură la finanţarea băncilor centrale.
  • Băncile vor continua dezintermedierea. Jumătate dintre instituţiile intervievate estimează că îşi vor reduce valoarea activelor în următoarele şase luni. Aproximativ 35% dintre acestea afirmă că vor continua vânzarea de active.
  • 25% dintre bănci au în vedere achiziţia de active în următoarele şase luni, faţă de numai 18% în toamna anului trecut.
  • O treime din bănci încă se aşteaptă la o creştere a provizioanelor de risc de credit. În Marea Britanie, Elveţia şi Austria pierderile din risc de credit par să se fi stabilizat. În Polonia şi Spania, mai mult de 50% dintre bănci anticipează creşterea provizioanelor în următoarele şase luni.
  • Reducerea costurilor şi conformarea cu modificările post-criză ale reglementărilor continuă să fie mai importante pentru bănci decât creşterea. Accentul se mută către programe strategice, cum ar fi cele de optimizare şi automatizare a proceselor. Dezvoltarea de noi produse şi investiţii în tehnologii rămân în a doua parte a listei de priorităţi a băncilor.
  • Programele de reducere a costurilor au început să îşi arate beneficiile. Mai multe bănci decât în toamna anului 2012 se aşteaptă la o îmbunătăţire a profitabilităţii şi a performanţei financiare, în general.
  • Băncile îşi relaxează politicile de creditare pentru IMM-uri în toate ţările incluse în studiu, cu excepţia Poloniei, a ţărilor nordice şi a Spaniei. Răspunsurile privind creditarea IMM-urilor sunt un semn că politicile europeane de încurajare a creditării acestui segment au început să dea roade.
  • Cele mai bune prognoze se referă la retail şi private banking dar, după un 2012 dificil, se estimează că activitatea de investment banking va înregistra una dintre cele mai bune evoluţii.

European Banking Barometer este un sondaj bianual efectuat în rândul a 250 de bănci din Europa, în ţări precum Austria, Belgia, Franţa, Germania, Italia, Olanda, ţările nordice, Polonia, Spania, Elveţia şi Marea Britanie.

Vlad Bârleanu

Rareș Bogdan: PNL, avans mic în fața PSD

Rareș Bogdan a anunțat, duminică, la Antena 3, că are trei sondaje în care PNL este în fața celor de la PSD la alegerile...

IPS Teodosie, oprit pentru controlul documentelor în drum spre Peștera Sfântului Andrei

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost oprit, duminică dimineața, de filtrul de poliție de la intrarea în localitatea Ion Corvin, unde este Peștera Sfântului...

Bebeluș născut cu anticorpi pentru Covid-19, de o mamă infectată

O femeie din Singapore, care a fost infectată cu noul coronavirus în martie când era însărcinată, a născut un bebeluș cu anticorpi împotriva virusului,...

Europol: Polițist lovit cu mașina de „beizadeaua unei persoane de la Secretariatul General al Guvernului”

Poliţist lovit cu mașina de un șofer care staționa neregulamentar în zona Gării Obor. Imaginile publicate de Europol arată momentul în care poliţistul a...

Omul de afaceri Ioan Niculae, internat cu Covid în formă gravă

Omul de afaceri Ioan Niculae, patronul Astrei Giurgiu, este internat, în stare critică, la Spitalul de Boli Infecțioase “Victor Babeș” din Capitală, relatează Gândul....