23.6 C
București
duminică, 20 iunie 2021 - 18:47

Ernst & Young: Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România s-a dublat în 2012. Care este prognoza pentru 2013

spot_img

Ernst & Young: Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România s-a dublat în 2012
foto: tirgumureseanul.ro

Valoarea pieţei de fuziuni şi achiziţii din România s-a dublat în 2012, în comparaţie cu 2011, crescând cu 106%, până la 788 milioane USD, conform studiului M&A Barometer realizat de Ernst & Young România. Deşi numărul tranzacţiilor efectuate a scăzut uşor faţă de anul trecut – 114 tranzacţii faţă de 120 – creşterea a fost asigurată de dublarea mediei tranzacţiilor ale căror valori au fost făcute publice, potrivit unui comunicat al companiei de consultanță.

”În ciuda situaţiei macroeconomice şi incertitudinilor politice din 2012, putem spune că piaţa de fuziuni şi achiziţii a avut un an bun, rezultat bazat pe cele câteva tranzacţii reprezentative în sectoare ca agri-business, e-commerce, energii regenerabile şi real estate”, a declarat Florin Vasilică, Partener şi Director al departamentului de Asistenţă în tranzacţii în cadrul Ernst & Young România.

Investiţiile au provenit în această perioadă din SUA (8 tranzacţii), Franţa (5 tranzacţii), Cipru şi Marea Britanie (fiecare câte 4 tranzacţii), Germania şi Canada (câte 3). Germania, principalul investitor în mod tradiţional, a fost înlocuită de SUA. De cealaltă parte, nu s-a înregistrat nicio investiţie românească în afara graniţelor, indicând faptul că firmele sunt mai concentrate pe consolidarea afacerilor în ţară. Cele mai atractive sectoare, în funcţie de valorile anunţate ale tranzacţiilor, au fost imobiliarele, retail-ul, producţia, industria alimentară, energia şi mineritul.

”Dacă luăm în considerare şi faptul că în 2012 s-a încheiat cea mai mare tranzacţie din ultimii doi ani – achiziţia producătorului de îngrăşăminte chimice Azomureş de către Ameropa Holding, putem spune că încrederea investitorilor în economia românească s-a consolidate”, se afirmă în comunicatul citat.

Cele mai mari tranzacţii din 2012 *

Ernst & Young: Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România s-a dublat în 2012. Care este prognoza pentru 2013

* Sunt excluse tranzacţiile care implică active din mai multe ţări

 

Investitorii străini au avut 54% din piaţa M&A (mergers and acquisitions), în creștere față de 2011, când valoarea tranzacțiilor a fost împărțită în mod egal cu investitorii din România. „În 2012, s-a văzut o dinamică crescută în piaţa de M&A, care continuă şi în acest început de an. Această dinamică va fi susţinută de aşteptata stabilitate politică şi de reînceperea procesului de privatizare, precum şi de tranzacţiile aşteptate în sectorul financiar şi al energiei regenerabile. De aceea, cred că 2013 va fi un an mai bun decât 2012”, a adăugat Florin Vasilică.

Vlad Bârleanu