7.7 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 4:05

Erdogan: UE are mai multă nevoie de Turcia decât are Turcia de UE

spot_img

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a apreciat într-un discurs susținut marți la Ankara că Uniunea Europeană are mai multă nevoie de Turcia decât invers. El a criticat și un raport despre țara sa publicat săptămâna trecută de Parlamentul European, document pe care l-a calificat drept “provocator”.

În respectivul raport, deputații europeni consideră că în Turcia se înregistrează un “regres” la capitolele “independența puterii judiciare, libertatea de reuniune, libertatea de expresie și respectarea drepturilor omului și a statului de drept”, transmite AFP, citată de Agerpres.

Într-un moment în care relațiile noastre cu UE sunt într-o fază pozitivă în ceea ce privește migranții, deschiderea unor capitole de negociere (pentru aderarea la UE) sau scutirea de vize, emiterea unui asemenea raport este ceva provocator“, a replicat marți președintele Turciei.

Trei milioane de persoane sunt găzduite în această țară (Turcia) pentru a nu deranja europenii (…) Ce avem pe acest subiect în raport ? Nimic“, a adăugat Erdogan.

Prin urmare, “UE are mai multă nevoie de Turcia decât are Turcia de UE”, a conchis liderul turc chiar în timp ce premierul său, Ahmet Davutoglu, vorbea în fața Consiliului Europei, la Strasbourg.

Davutoglu a declarat cu o zi în urmă că dacă UE nu va liberaliza regimul de vize până în luna iunie, Turcia nu va mai onora acordul cu blocul comunitar, ce a permis stăvilirea parțială a fluxului migrator.

După avertismentul lui Davutoglu privind posibila anulare a acestui acord, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că, dacă Turcia nu îndeplinește criteriile pentru liberalizarea regimului de vize, acest regim va rămâne în vigoare.

Marți, Comisia Europeană a aprobat alocarea a 110 milioane de euro pentru asistarea migranților și refugiaților în Turcia, din totalul de 3 miliarde de euro ale facilității convenite în cadrul acordului cu Ankara.

Din cele 110 milioane de euro, 60 de milioane vor fi destinate furnizării de alimente, asistență medicală și cazare pentru migranții care au fost returnați din Grecia în baza acordului UE-Turcia. Restul de 50 de milioane de euro vor acoperi nevoile urgente ale refugiaților sirieni în Turcia, după cum au precizat reprezentanții executivului comunitar.

R.D.