18 C
București
duminică, 12 mai 2024 - 20:10
No menu items!

Erdogan renunță la prudență: „Hamas este o grupare eliberatoare, nu teroristă”

spot_img

Într-o manevră diplomatică delicată, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a renunțat la prudența și reținerea inițiale arătate de la  izbucnirea războiului israeliano-palestinian. Erdogan a făcut o serie de declarații prin care-și arată sprijinul față de Hamas, stârnind controverse internaționale.

În urma recentului atac al Hamas asupra Israelului, abordarea lui Erdogan a fost marcată de o analiză atentă și diplomatică a sprijinului țării sale pentru cauza palestiniană, păstrând în același timp legăturile cu Israelul, cu care Turcia a inițiat un proces de reconciliere cu doar câteva luni în urmă*.

Dansul diplomatic delicat al lui Erdogan

În urma atacului Hamas, Erdogan a adoptat inițial un ton surprinzător, subliniind importanța înființării unui stat palestinian independent cu capitala în Ierusalimul de Est, în interiorul granițelor din 1967, pe baza criteriilor ONU. De asemenea, el a criticat Statele Unite pentru prezența militară în regiune, punând sub semnul întrebării rolul acestora.

Cu toate acestea, poziția lui Erdogan s-a schimbat după o explozie la Spitalul Al Ahli Arab din Gaza. El a atribuit imediat responsabilitatea armatei israeliene, condamnând bombardamentul ca fiind un atac lipsit de valori umane. Ca răspuns, Turcia a declarat trei zile de doliu, iar ministrul de externe Hakan Fidan a denunțat acțiunile Israelului drept „atacuri barbare”.

Erdogan a escaladat și mai mult tensiunile prin anularea vizitei sale planificate în Israel, invocând incapacitatea națiunilor occidentale de a opri conflictul. Într-o declarație îndrăzneață, el a declarat: „Relațiile ar fi putut fi diferite cu Netanyahu, dar acest lucru nu se va mai întâmpla”. În mod controversat, el a afirmat: „Hamas nu este o organizație teroristă, ci un grup de eliberatori și mujahedini care luptă pentru a-și proteja pământul”.

Înțelegerea poziției lui Erdogan

Escaladarea poziției ui Erdogan, o caracteristică a stilului său politic, își are rădăcinile în nevoia de a-și menține sprijinul din partea bazei sale de alegători, în mod tradițional antisioniste. Pentru a înțelege acțiunile sale, trebuie să ne întoarcem cu câteva zile în urmă.

Turcia, care aspiră să joace un rol activ în rezolvarea crizelor regionale și să evite să fie văzută ca un sponsor clandestin al Hamas, a cerut în mod discret ca Ismail Haniyeh, liderul grupului de rezistență islamică, să părăsească țara împreună cu anturajul său, în urma atacului din 7 octombrie. Această cerere, negată inițial de Ankara, a fost confirmată între timp de mai multe surse.

Comentariile lui Erdogan și repercusiunile globale

În timpul unui discurs televizat în Parlament, Erdogan a acuzat Israelul că a vizat în mod deliberat civili din Gaza, ceea ce a dus la moartea multor civili nevinovați, inclusiv copii, femei și bătrâni. El a caracterizat acțiunile Israelului drept crime împotriva umanității, mai degrabă decât autoapărare.

Comentariile lui Erdogan contrastează puternic cu pozițiile țărilor occidentale, care și-au exprimat un sprijin puternic pentru Israel, în special de la atacul Hamas din 7 octombrie. Înainte de acest atac, Statele Unite, Uniunea Europeană și alte națiuni au desemnat Hamas drept organizație teroristă.

Aceste remarci ale lui Erdogan reflectă sentimentele comune în unele părți ale lumii arabe și musulmane, unde există o critică generalizată a răspunsului Israelului la conflict, inclusiv a campaniilor de bombardamente intense care au provocat pagube importante în zonele civile.

Relația complexă a Turciei cu Israelul

Relația Turciei cu Israelul a fost turbulentă de-a lungul celor două decenii de mandat ale lui Erdogan, adesea legată de preocupările acestuia cu privire la tratamentul palestinienilor de către guvernul israelian.

Cu toate acestea, în ultima vreme, Erdogan a făcut pași în direcția reconcilierii cu Israelul, inclusiv prin primirea președintelui israelian Isaac Herzog anul trecut la Ankara, marcând prima vizită a unui șef de stat israelian din 2008. În plus, miniștrii turc și israelian al apărării s-au întâlnit, exprimându-și angajamentul de a relua relațiile de lucru.

Emanuel Stan