17.5 C
București
duminică, 1 octombrie 2023 - 4:55
No menu items!

Erdogan depune jurământul pentru un nou mandat. Șeful NATO, prezent la învestire

spot_img

Recep Tayyip Erdogan va depune, sâmbătă, la Ankara, jurământul pentru un nou mandat de președinte al Turciei, cu o durată de cinci ani, şi va anunţa în acelaşi timp componenţa guvernului său, scrie AFP. Printre cei prezenți la ceremonia de învestire se va număra și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care și-a anunțat prezența la Ankara vineri, într-un comunicat de presă.

Pe lângă cei aproximativ 20 de şefi de stat prezenți la ceremonie, potrivit presei proguvernamentale, prezenţa secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, confirmată de Alianţă, va pune un accent special asupra festivităţilor, relatează presa internațională.

Turcia, care şi-a menţinut veto-ul asupra intrării Suediei în Alianţa Atlantică timp de 13  luni, este așteptată să accepte să-l ridice până la – sau la – summitul NATO de la Vilnius din iulie. „Un mesaj clar pentru prietenii noştri suedezi! Respectaţi-vă angajamentele (…) şi luaţi măsuri concrete în lupta împotriva terorismului. Restul va urma”, a scris joi seara pe Twitter actualul ministru turc de externe, Mevlut Cavusoglu.

În pofida unei Constituţii modificate şi a unei noi legi antiteroriste, Ankara continuă să critice Suedia pentru că adăposteşte refugiaţi kurzi, pe care îi califică drept „terorişti”.

Un alt subiect arzător este lista miniştrilor noului Guvern Erdogan, care va fi anunţată în cursul serii, după festivităţi, şi care ar trebui să dea o idee despre direcţia pe care şeful statului turc o va lua pentru a redresa economia aflată în criză.

Pentru această sarcină dificilă, numele unui expert recunoscut, Mehmet Simsek, circulă cu insistenţă de câteva zile. Fost ministru de finanţe (2009-2015) şi apoi viceprim-ministru însărcinat cu economia (până în 2018), Simsek, în vârstă de 56 de ani, fost economist la Merrill Lynch, ar avea sarcina de a restabili încrederea investitorilor.

Pe lângă o inflaţie de peste 40%, încurajată de scăderea constantă a ratelor dobânzilor, moneda naţională turcă era vineri în cădere liberă, la peste 20,88 lire turceşti pentru un dolar (22,5 pentru un euro), în ciuda miliardelor de dolari investite în campania derulată de Turcia pentru a întârzia prăbușirea monedei. 

R. Dan