20.1 C
București
marți, 16 august 2022 - 7:54
No menu items!

Erdogan către Putin: „Trebuie să faci un gest onorabil”

spot_img

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat că vrea să-i ceară omologului său rus Vladimir Putin să fie „artizanul păcii” în Ucraina, într-o convorbire telefonică care ar urma să aibă loc zilele următoare, potrivit presei turce, citată de AFP.

Erdogan a declarat presei, la întoarcerea de la summitul NATO, joi, la Bruxelles, că-i va spune lui Vladimir Putin: „Tu trebuie să fii de-acum artizanul păcii (…). Tu trebuie să faci un gest onorabil.”

Şeful statului turc a dat asigurări că Rusia şi Ucraina sunt de acord asupra a 4 puncte de negociere din 6, şi anume: renunţarea Kievului la NATO, retragerea unor obstacole din calea folosirii limbii ruse în Ucraina, dezarmarea şi garanţii de securitate.

„Însă, Ucraina este, evident, un stat. Este exclus (ca Kievul) să accepte o dezarmare completă. Însă partea ucraineană este pregătită să facă un compromis”, a dat asigurări preşedintele turc.

Erdogan a precizat că negocierile sunt mai dificile cu privire la statutul regiunii separatiste ucrainene Donbas (est) şi cel al Peninsulei ucrainene Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

Preşedintele turc urmează să discute vineri cu preşedintlee ucranean Volodimir Zelenski, potrivit presei turce.

Turcia – aliata Kievului şi stat membru NATO – depune eforturi, de la începutul Războiului rus din Ucraina să faciliteze o mediere între Rusia şi Ucraina.

Ankara a refuzat, însă, să se alinieze sancţiunilor impuse de Occident Rusiei.

Liderii NATO au aprobat joi înfiinţarea a patru noi grupuri de luptă în România, Ungaria, Bulgaria şi Slovenia şi o consolidare a celor patru grupuri tactice înfinţate deja în Polonia şi în cele trei ţări baltice, Estonia, Letonia şi Lituania.

Preşedintele american Joe Biden s-a angajat la un „răspuns”, în cazul în care Rusia, aşa cum se tem ucrainenii şi Occidentul, foloseşte armament chimic în Ucraina.

Recep Tayyip Erdogan salută, de asemenea, eforturi ale preşedintelui francez Emmanuel Macron, cu care a avut tensiuni puternice în ultimii ani.

Macron este „unul dintre liderii care joacă cel mai activ rol în NATO în acest moment”, apreciază Erdogan.

R. Dan