12.7 C
București
marți, 26 octombrie 2021 - 19:02

Erdogan a câștigat referendumul din Turcia cu 51%. Ce urmează

spot_img

Înalta Comisie Electorală a Turciei (YSK) a anunțat duminică seara victoria taberei “Da” la referendumul pentru modificarea Constituției. Echipa președintelui Recep Tayyip Erdogan a câștigat cu aproximativ 51% din voturi, iar procesul electoral a fost validat.

Miza votului a fost modificarea a 18 articole din Constituție, în sensul extinderii prerogativelor președintelui țării.

Principalul partid de opoziție – CHP – a reclamat o serie de nereguli și a cerut renumărarea a 60% din voturi.

Agenția oficială de presă Anadolu a anunțat că, după numărarea a aproximativ 98,95% din voturi, tabăra favorabilă președintelui a câștigat cu 51,34%.

Cei care se opun acestor reforme au câștigat în cele mai mari orașe ale Turciei — Istanbul, Ankara și Izmir — și în sud-estul țării, majoritar kurd.
Rata de participare a fost de circa 84%.
Erdogan a anunțat duminică seară începerea imediată a unui dialog cu premierul Binali Yildirim și cu opoziția naționalistă privind reintroducerea pedepsei cu moartea.

Erdogan a făcut declarația la conferința de presă la care a anunțat victoria.

Programul propus de Erdogan este cea mai radicală schimbare constituțională a Turciei, de la proclamarea republicii, în urmă cu un secol.

Președintele va primi următoarele puteri: numirea miniștrilor, alegerea judecătorilor și procurorilor, dizolvarea Parlamentului, opțiunea de a conduce propriul partid. Funcția de prim-ministru va fi desființată, iar toată birocrația de stat va fi în subordinea președintelui.

Erdogan susține că aceste schimbări sunt necesare pentru a face față provocărilor de securitate, prin evitarea situațiilor în care guvernul se bazează pe coaliții fragile, la nouă luni de la tentativa de lovitură de stat militară și după câțiva ani cu mai multe atentate teroriste de impact major. În plus, Turcia trebuie să gestioneze insurgența minorității kurde din est și fluxurile migratorii dinspre Siria.

T.S.