-4.1 C
București
marți, 25 ianuarie 2022 - 0:26
No menu items!

Episcopul Hușilor le cere românilor să nu mai cumpere produse turceşti, ca reacție la transformarea basilicii Sfânta Sofia în moschee

spot_img

Episcopul Huşilor le-a cerut românillor să nu mai meargă în vacanță în Turcia, numindu-l pe Recep Tayyip Erdogan “dictator”, în timpul unei predici oficiate duminică, când Biserica Ortodoxă Română îi sărbătoreşte pe Sfinţii Martiri Brâncoveni, scrie ziaruldeiași.ro.

Părintele Ignatie a fost prezent, duminică, la biserica din localitatea Bobeşti, Parohia Stroieşti, unde a vorbit despre persecuţiile la care sunt supuşi creştinii, în contextul în care Parlamentul României a declarat ziua de 16 august ca Zi Națională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni și de conștientizare a violențelor împotriva creștinilor, scrie site-ul episcopiahusilor.ro.

Episcopul s-a arătat nemulțumit de faptul că, “la nivel european nu prea vedem circulând ştirile despre persecuţiile la adresa creştinilor”.

“Spre exemplu, când a fost acel masacru în Franţa, în redacția revistei Charlie Hebdo, s-a manifestat o întreagă solidaritate la nivel internaţional. La câteva zile după acel eveniment tragic, au fost decapitaţi, masacraţi, câţiva zeci de creştini copți egipteni, mult mai mulţi decât victimele din Franţa. Nu s-a dat nicio ştire şi nu s-a manifestat niciun fel de solidaritate”, a precizat Preasfințitul Părinte.

Episcopul Hușilor a vorbit și despre transformarea Catedralei Sfânta Sofia din Constantinopol în moschee şi despre lipsa de reacţie a opiniei publice internaţionale faţă de acest gest “de umilinţă la adresa creştinilor”.

″În data de 10 iulie 2020, Catedrala Sfânta Sofia din Constantinopol (Istanbul) a fost transformată în moschee. S-a declarat, cu viclenie, că nu s-a transformat o biserică în moschee, ci un muzeu în moschee. Această Catedrală, timp de 500 de ani de la zidirea ei, a fost biserică creştină. În 1934, Ataturk o transformă în muzeu. Timp de 84 de ani a fost muzeu, un bun al întregii lumi, patrimoniu UNESCO. Dictatorul Erdogan, cel care îi persecută pe creştini, a transformat această biserică, simbol al creştinătăţii şi în special al Ortodoxiei, sub ochii liderilor Europei, într-o moschee. Pe 24 iulie s-a făcut acolo prima slujbă musulmană, tocmai pentru umilinţa creştinilor. Foarte puţini lideri europeni şi de la nivel mondial au luat atitudine. La nivelul ţării noastre, niciun reprezentant oficial nu a luat atitudine, de parcă nu am fi creştini”, a precizat Ignatie.

Episcopul Ignatie s-a remarcat în ultimii ani prin poziționări extrem de dure în sânul Bisericii Ortodoxe, el fiind unul dintre ierarhii care l-au criticat pe Patriarhul Daniel când acesta a vrut să permită împărtățirea credincioșilor cu lingurițele aduse de acasă.

În 2019, el l-a atacat și pe preşedintele Klaus Iohannis, despre care a spus că a devenit un „nihilist cu acte în regulă”, din cauza poziționării acestuia pe tema referendumului pentru familia tradițională declanșat de PSD.