21.5 C
București
sâmbătă, 3 iunie 2023 - 12:06
No menu items!

Episcopii catolici se implică în campania electorală și vor bani de la stat

spot_img

EPSON DSC picture

Episcopii catolici se implică în campania electorală și îi îndeamnă „pe toţi oamenii de bunăvoinţă, şi în special pe catolici„, să meargă la vot pe 25 mai şi să acorde votul lor acelor candidaţi care promovează şi susţin valorile bisericii. În același timp, într-o scrisoare transmisă ministrului educației, Remus Pricopie, episcopii cer finanțare de la stat pentru învățământul confesional și privat.

Creştinii au datoria morală de a se implica activ în păstrarea şi promovarea valorilor conforme cu învăţătura Sfintei Scripturi şi a Bisericii. Îi încurajăm, aşadar, în mod deosebit pe tineri, care sunt viitorul societăţii şi al Bisericii, să participe la dezbaterile din societate şi la vot.

Ioan Robu (foto)

arhiepiscopul mitropolit de Bucureşti, comunicat de presă

Episcopii catolici susțin că este dreptul fundamental şi democratic al cetăţenilor României de a acorda propriul vot în ziua alegerilor acelor candidaţi care promovează şi susţin valorile Bisericii.

De asemenea, candidaţii la alegerile europarlamentare sunt îndemnaţi „să se angajeze, prin politici complete şi eficiente, pentru susţinerea, promovarea şi apărarea valorilor morale şi creştine care au plămădit Europa, în particular ale societăţii româneşti”.

În plus, episcopii catolici îndeamnă oamenii să acorde votul lor acelor candidaţi care au în program susţinerea tinerilor, a persoanelor cu dizabilităţi, a celor săraci, a vârstnicilor, promovarea culturii vieţii, a familiei şi demnitatea ei, promovarea unităţii în cadrul Uniunii Europene, precum şi promovarea libertăţii religioase „ca trăsătură fundamentală a unei societăţi tolerante şi deschise şi susţinerea dreptului fiecăruia de a-şi manifesta credinţa în public”, dar şi apărarea emigranţilor, precum şi libera circulaţie a cetăţenilor în UE.

În același timp, în scrisoarea transmisă ministrului educației, episcopii catolici au cerut aplicarea Legii educaţiei şi pentru învăţământul confesional şi particular, în prezent, singurii care beneficiază de finanţare fiind elevii din învăţământul de stat.

Noi, episcopii catolici din România, reuniţi în sesiune plenară a Conferinţei Episcopilor din România (CER), am luat în discuţie situaţia actuală a învăţământului preuniversitar vocaţional de stat şi confesional şi particular şi am constatat, cu îngrijorare, două aspecte legislative care, după părerea noastră, aduc atingere gravă funcţionării în bune condiţii a şcolilor catolice.

Ioan Robu

arhiepiscopul mitropolit de Bucureşti, comunicat de presă

Prima problemă semnalată ministrului Remus Pricopie este legată de neaplicarea prevederilor articolelor 101 (2) şi 102 (1) din Legea Educaţiei Naţionale 1/2011, privind finanţarea de bază pentru toţi elevii din învăţământul primar, gimnazial, profesional şi liceal obligatoriu de stat şi particular şi confesional acreditat. În prezent, susţin episcopii catolici, elevii beneficiază de finanţare doar în învăţământul de stat, nu şi în învăţământul particular şi confesional.

„Solicităm, aşadar, aplicarea fără întârziere a prevederilor articolelor Legii Educaţiei Naţionale şi pentru învăţământul confesional şi particular acreditat”, se mai arată în scrisoare.

Cea de-a doua problemă semnalată ministrului este legată de modificarea articolului 31 alineatul 4, litera d) din Ordinul ministrului Educaţiei nr. 5451/12.11.2013, Metodologia-cadru privind mobilitatea personalului didactic din învăţământul preuniversitar în anul şcolar 2014-2015, prin care se acordă avizul cultelor recunoscute oficial de stat doar pentru disciplinele teologice de specialitate, nu pentru toate disciplinele studiate în seminariile sau liceele vocaţionale teologice de stat.

Considerăm că acest articol încalcă principiul convenit cu privire la drepturile câştigate şi solicităm revenirea la situaţia anterioară, prin care avizul cultului trebuie acordat tuturor cadrelor didactice, indiferent de specialitate„, se mai precizează în scrisoarea semnată de arhiepiscopul mitropolit Ioan Robu.

R.D.