9.3 C
București
duminică, 17 octombrie 2021 - 9:35

Epidemie de gripă porcină în Iran. Cel puțin 36 de morți au fost înregistrați

spot_img

Cel putin 36 de persoane au murit, în sud-estul Iranului, din cauza unei epidemii de gripă porcină, anunță autoritățile de la Teheran.

Ali Akbar Sayyari, adjunctul ministrului iranian al Sănătății, a declarat că cel puțin 36 de persoane au murit din cauza epidemiei de gripă porcină din provinciile Kerman și Sistan-Balucistan. Oficialul guvernamental iranian a avertizat că epidemia riscă să se extindă în regiunea Kermanshah și Teheran. 
Conform unor surse locale, bilanțul epidemiei depășește deja 40 de morți, în timp ce alte 750 de persoane sunt spitalizate.

Virusul H1N1 a apărut în anul 2009 şi a creat panică în rândul oamenilor din toate ţările lumii din cauza numărului mare de victime pe care l-a făcut.

Cunoscută şi sub denumirea de „gripă porcină” sau “gripă nouă”, boala provocată de virusul H1N1 are simptome asemănătoare cu cele ale gripei sezoniere. Cu toate acestea este mult mai periculoasă, fapt care face obligatorie prezenţa la medic chiar de la primele simptome.

Autorităţile recomandă vaccinarea ca metodă de prevenire a îmbolnăvirii cu virusul gripal H1N1.
Totodată, măsurile de igienă personală sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă.
Prin urmare, sunt obligatorii spălarea permanentă cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, evitarea zonelor aglomerate, respectarea unui regim de viaţă sănătos, respectiv alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare, şi adoptarea unei ţinute vestimentare de protecţie împotriva frigului.
Administrarea de antibiotice  nu este recomandată în cazul gripei porcine. În acelaşi timp, pentru prevenirea apariţiei formelor severe de îmbolnăvire autorităţile abilitate recomadă tuturor persoanelor care prezintă simptome de boală, precum febră, rinoree, tuse, dureri de cap, dureri musculare şi articulare să se prezinte la medicul de familie pentru consult şi tratament adecvat.