12.4 C
București
marți, 26 octombrie 2021 - 15:28

Enigma pandemiei, dezlegată de ministrul Sănătății. Asimptomaticii vor pleca acasă după 10 zile

spot_img

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că va semna, marţi, un ordin de ministru prin care pacienţii Covid-19 asimptomatici vor fi izolaţi acasă, însă doar după 10 zile de spitalizare, transmite Agerpres. Cu o zi înainte, Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale din București a arătat că asimtomaticii stau între 11 și 48 de zile internați, până la negativizarea testelor pentru Covid-19.

Nelu Tătaru a explicat luni seara la Realitatea Plus că simptomele pot apărea şi în a cincea zi de la infectare şi de aceea pacienţii trebuie să fie supravegheaţi medical în spitale.

“La propunerea Grupului Tehnic din cadrul Ministerului Sănătăţii care se ocupă de evaluări, marţi voi semna un ordin de ministru prin care pacientul asimptomatic sau simptomatic uşor va beneficia de o internare de 10 zile. În a şaptea zi se efectuează un test care, dacă este negativ, la zece zile se merge acasă. Dacă este pozitiv totuşi, dar cel uşor asimptomatic nu mai are simptome de cel puţin trei zile, la zece zile va pleca acasă cu izolare la domiciliu până la 14 zile sub supravegherea medicilor de familie. Acest ordin va fi semnat marţi, pentru a descongestiona spitalele, dar nu putem da un asimptomatic acasă în prima zi când s-a prezentat, pentru că nu ştim cum va avea evoluţia. Să lăsăm specialiştii să decidă dacă un caz este asimptomatic sau nu“, a afirmat ministrul Sănătăţii.

El a adăugat că ieşirea în comunitate a unui pacient pozitiv este o asumare care trebuie să vină şi din partea Ministerului Sănătăţii, dar şi a pacientului respectiv, în contextul în care România are acum o transmisie comunitară accentuată.

Ministerul Sănătății a reacționat la o zi după ce Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București a arătat că unele dintre cele mai mari spitale din Capitală sunt blocate cu pacienți asimptomatici, care așteaptă între 11 și 48 de zile până la negativarea testelor de diagnostic pentru COVID-19.

În urmă cu două luni, Avocatul Poporului (AP) a constatat “un vid legislativ” privind persoanele depistate cu COVID-19 asimptomatice, menţionând că, prin Ordinul 629/16 aprilie, Ministerul Sănătăţii le-a exclus din rândul celor pentru care se instituie carantina la domiciliu, fără să fie încadrate nici la carantină instituţionalizată.

Mai multe studii complexe și chiar o declarație a unui oficial de la vârful OMS arătau că asimptomaticii nu răspândesc virusul Sars-CoV-2. Dr. Maria Van Kerkhove, cea care a făcut comentariul original la un briefing, a spus ulterior că se bazează pe doar două sau trei studii și că a fost o „neînțelegere” să spunem că transmisia asimptomatică este rară la nivel global.