10.6 C
București
marți, 23 aprilie 2024 - 23:21
No menu items!

Energy Investors Summit: Ce așteaptă capitalul străin de la piața de energie. LIVE TEXT

spot_img

Transelectrica schimbă din nou doi membri ai Directoratului, la doar șase luni de la numire

Reprezentanții investitorilor internaționali așteaptă de la autorități un cadru legislativ și fiscal transparent și predictibil, pentru ca România să devină un hub energetic regional. Aceste mesaje au fost transmise marți, la Energy Investors Summit, care are loc la București.

Contextul este unul foarte încărcat pentru piața de energie, pentru că se pregătește listarea companiei Electrica, Guvernul încearcă să rentabilizeze toate companiile de stat, iar aliații din NATO așteaptă ca România să devină un producător de energie capabil să compenseze presiunile Rusiei asupra regiunii.

 Principalele intervenții ale invitaților:

Adrian Cighi, Vice-Preşedinte, analist pe investiţii pentru Franklin Templeton Bucureşti

  • Taxa pe stalp duce la pierderea randamentului pentru companii; peste câțiva ani, s-ar putea ajunge la concluzia că beneficiile la buget au fost anulate de pierderile generate de anularea investițiilor.
  • Dacă avem echipe de conducere cu interese similare cu cele ale acționarilor, aceștia vor prezenta factorului politic consecințele negative.

Mihnea Crăciun, Senior Banker Power&Energy Department, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare

  • Sunt scenarii expectații privind resursele României – gazele din Marea Neagră, gazele de șist din Moldova, este o necesitate clară pe care Europa o semnalizează pentru reducerea dependenței față de Rusia.
  • România trebuie să joace curajos pe aceste direcții. Este nevoie de un mediu instituțional orientat către mediul de afaceri. Există o stabilitate politică asigurată de umbrela NATO și UE.
  • Există multe proiecte concrete, trebuie să știm să le punem în valoare, să jucăm inteligent – cabluri submarine către sud-est, conducte de gaze către nord, coridorul Dunării.

 

James Stewart, vicepreşedinte Pieţe de Capital, Raiffeisen Bank Romania

  • În mod paradoxal, criza regională este de bun augur pentru România, din punct de vedere economic. UE, SUA vor pune presiune mai mare pentru România pentru a folosi eficient fondurile structurale și pentru a-și asigura independența energetică.
  • Criza de securitate de est a fost un semnal de trezire pentru România și restul Europei.

 

Andrei Benghea Mălăieş, director executiv Ernst&Young

  • Situația din regiune a atras atenția asupra României ca o potențială sursă de stabilitate;
  • UE a definit proiectele de interes comun – Interconectări, conducte – ca factor de stabilitate pe zona energetică.
  • România trebuie să joace mai activ, astfel încât să fie folosită la întreaga capacitate. Următoarele proiecte majore sunt gazele din Marea Neagră și gazele de șist. Ne-am pus mereu intrebarea de ce companii ca Romgaz sunt atat de puțin implicate în explorări, spre diferență de Polonia. Din lipsă de experiență.
  • În strategia energetică, să se țină cont de creșterile de consum generate de creșterea economică.

Gabriel Dumitraşcu, directorul Direcției Privatizări şi Administrare a participaţiilor statului, Departamentul pentru Energie

  •  Sperăm ca următoarele privatizări, prin listare, să fie CN Oltenia, Hidroelectrica, Poșta Română, Cuprumin.
  • Nimeni nu va putea să facă listări dacă nu gestionează integrat aspectele legate de societate. Preluăm o societate și avem nevoie detimp, pentru restructurări, pentru ”operații”. O primim la 60-90-60 și trebuie să o aducem la 90-60-90.
  • Taxa pe stâlp nu va afecta investițiile în România, întrucât impactul acesteia în prețurile finale va fi de doar 1 – 1,5%. Investitorii își vor recupera costurile generate de acest nou impozit prin includerea lor în tarifele finale.

Constantin Niță, ministrul Economiei:

  • Oltchim nu va fi închis şi dacă nu va fi privatizat în 6 iunie, aşa cum s-a angajat Guvernul, combinatul chimic va fi vândut altă dată.

Doru Lionăchescu, președinte Capital Partners

  • [despre Electrica SA] Nu va fi o tranzacție ușoară, s-a pierdut un tempo amânând listarea până în această vară; anul trecut era mult mai ușor. Asistăm la un an dificil, mai ales din punct de vedere politic, așa că aș vrea să fac un apel să nu ne speriem dacă IPO-ul Electrica nu va reprezenta succesul pe care îl așteptăm, dacă nu se va ajunge la un preț suficient de mare sau dacă nivelul de suprasubscriere nu va fi unul foarte ridicat.

   Vlad Bârleanu