10.1 C
București
luni, 25 octombrie 2021 - 12:05

Energie electrică mai ieftină de luna viitoare

spot_img

Vicepreședintele ANRE, Emil Calotă, a anunțat, miercuri, că prețul reglementat al energiei electrice va scădea din iulie

Prețul reglementat al energiei electrice va scădea din iulie 2014, după ce, timp de șase luni, componenta de certificate verzi a fost plătită de două ori de consumatorii finali, a declarat, miercuri, vicepreședintele Autorității Naționale pentru Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Emil Calotă. Vicepreședintele ANRE a făcut acest anunț la conferința prilejuită de lansarea Asociației Române de Biomasă și Biogaz.

Pe zona pe care o coordonez va fi o economie în factura finală“, a spus Calotă, care este responsabil pentru departamentul de eficienţă energetică, energie regenerabilă şi cogenerare.

Întrebat dacă va fi o ieftinire semnificativă, vicepreședintele ANRE a precizat că o decizie finală privind procentul de reducere va fi luată în ședința Comitetului de Reglementare din perioada următoare.

Autoritatea face o evaluare și o regularizare de două ori pe an. Din nefericire, anul 2012 a fost unul special, precum bine știți, când Autoritatea s-a reorganizat. Eu nu caut scuze și nu scuz. Este, până la urmă, o greșeală – în primul rând una de comunicare și mai ales în urmărirea mai atentă a operatorilor de distribuție și furnizare în relația cu consumatorul final.

Emil Calotă
președinte ANRE

Calotă a mai spus că au fost mai multe cifre vehiculate, întrucât, simultan cu regularizarea impactului certificatelor verzi, trebuia făcută și o regularizare pe costul de energie reglementată pe care furnizorii au fost nevoiți să o cumpere din surse mai scumpe, în momentele când Hidroelectrica era în situație de forță majoră.

În opinia sa, facturile ar trebui simplificate, astfel încât să conțină informații relevante pentru consumatori.

R.D.