1 C
București
vineri, 2 decembrie 2022 - 4:28
No menu items!

Enel ar putea renunța la vânzarea subsidiarelor din România și Slovacia

spot_img

Conducerea companiei spune că nu vrea să fie pusă ”la colț”, în negocierile pentru preț

enel

Grupul italian de utilități Enel și-ar putea păstra subsidiarele din România și Slovacia dacă va reuși să obțină suficiente fonduri din alte tranzacții pentru a-și reduce datoria, chiar dacă a primit câteva oferte inițiale pentru aceste active, a afirmat Luca d’Agnese, șeful operațiunilor Enel din Europa de Est, într-un interviu acordat pentru ”Wall Street Journal” și citat de Agerpres.

Compania italiană a anunțat, în luna iulie a acestui an, că boardul său a convenit asupra unui plan de a vinde activele de producție de energie în Slovacia și de distribuție și vânzări din România. Enel are ca țintă obținerea a 4,4 miliarde de euro pentru activele strategice și non-strategice din România.

Luca d’Agnese a afirmat într-un interviu că firma a primit ”câteva” oferte non-angajante pentru activele din România, inclusiv de la companiile controlate de state Electrica și NuclearElectrica. Activele sunt evaluate la 850 milioane de euro (1,06 miliarde de dolari), conform analiștilor de la Societe Generale.

De asemenea, Enel a primit mai mult de cinci acorduri care nu au fost dezvăluite, de la potențiali ofertanți pentru participația de 66% în Slovenske Elektrarne și se așteaptă la mai multe oferte. Termenul limită pentru ofertele non-angajante este 30 noiembrie.

Încă nu se cunoaște cât ar putea obține Enel din vânzarea participației deținute la Slovenske Elektrarne, deoarece procesul a fost complicat de extinderea centralei nucleare de la Mochovce, ale cărei costuri au fost depășite iar punerea în fabricație a fost mult întârziată. Inițial proiectul ar fi trebui să coste 2,8 miliarde de euro dar acum va costa până la 4,8 miliarde de euro, a anunțat Enel. Săptămâna aceasta ar trebui să se ajungă la un acord revizuit asupra bugetului pentru centrală, iar reactoarele ar urma să fie puse în funcțiune în 2017 și 2018, cu patru ani mai târziu decât se estima inițial.

Enel mai vrea să obțină luna aceasta 2,5-3 miliarde de euro din vânzarea pe bursă a unei participații de 17—22% în compania spaniolă de utilități Endesa. Dacă tranzacția se va finaliza, Enel ar putea avea nevoie să vândă doar activele din România pentru a obține restul fondurilor necesare pentru a-și reduce datoria, a explicat Luca d’Agnese.

Enel este deținută în proporție de 31,2% de statul italian. Prin deținerea companiei Endesa, Enel are de asemenea o poziție de lider pe piața electricității din Spania și America Latină. Compania este prezentă și în Rusia, Europa Centrală și de Est.

”Ideea a fost să se creeze multiple opțiuni astfel încât compania să nu fie niciodată pusă la colț. Nu trebuie să vindem la orice preț”, a afirmat d’Agnese.

Relația dintre statul român și Enel este ostilă, în contextul în care compania italiană nu și-a respectat contractul de privatizare, un litigiu pe această temă fiind pe rolul Tribunalului de Arbitraj de la Paris.

În plus, statul nu este de acord nici cu vânzarea filialei Dobrogea către statul chinez, în condițiile în care această zonă are o importanță strategică din punct de vedere energetic și militar.