15.5 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 19:41
No menu items!

Enel și Arcellor Mittal se retrag din proiectul pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. Drum liber pentru chinezi

spot_img

 

Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost oprită: Au fost depistate mici pierderi de apă grea în clădirea reactorului

Companiile Enel (Italia) şi ArcelorMittal au decis să se retragă din proiectul de peste 6 miliarde de euro al construcţiei reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la centrala din Cernavodă (CNE). Astfel, statul roman, prin compania Nuclearelectrica (SNN), rămâne unicul acţionar implicat în acest compania EnergoNuclear.

SNN va plăti aproximativ 4 milioane de euro pentru acțiunile preluate, astfel – 10,7 milioane de lei pentru pachetul de 9,15% al Enel și 7,2 milioane de lei pentru pachetul de 6,2% deținut de ArcelorMittal.

Nuclearelectrica are obligaţia să cumpere acţiunile celor două companii în EnergoNuclear în termen de 30 zile de la primirea notificărilor, la un preţ egal cu 80% din valoarea nominală a acţiunilor.

”Retragerea din proiect a Enel Investment Holding BV, în acest moment, este motivată de incompatibilitatea strategiei investiţionale iniţiale cu o nouă potenţială structură a acţionariatului, în care o altă companie decât Nuclearelectrica ar putea deţine statutul de acţionar majoritar, iar cea a ArcelorMittal Galaţi SA – de provocările mediului de afaceri care nu mai susţine continuarea implicării companiei în proiect”, se precizează într-un comunicat al SNN.

Nuclearelectrica precizează că va continua derularea proiectului prin intermediul companiei EnergoNuclear, fiind în prezent implicată în negocieri pentru atragerea unui acţionar majoritar în proiect.

Premierul Victor Ponta a afirmat luni, în urma ședinței de Guvern, că se bazează pe acordurile de cooperare cu China în domeniul nuclear, semnate recent la București, pentru a atrage un nou investitor majoritar. De asemenea, Ponta a spus că această retragere a fost provocată de lipsa disponibilităților de investiții din UE și de tendința statelor occidentale de a reduce componenta nucleară din mix-ul de energie.

Nuclearelectrica are două reactoare nucleare în funcţiune, cu o capacitate cumulată de 1.400 MW, care acoperă aproximativ 18% din consumul anual de energie.

Vlad Bârleanu