21.6 C
București
luni, 29 mai 2023 - 21:52
No menu items!

Emmanuel Macron susține că vrea pace în Ucraina, dar fără „umilirea” Rusiei

spot_img

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat, luni, la Strasbourg, că, pentru a pune capăt războiului purtat în Ucraina de armata rusă, va trebui să se construiască pacea, cu Ucraina și Rusia în jurul mesei, fără a „umili” poporul rus, informează lefigaro.fr, citat de News.ro.

„Vom avea de construit o pace, să nu uităm asta niciodată. Va trebui să facem asta cu Ucraina şi Rusia în jurul mesei (…) Dar acest lucru nu se va face în negaţie, nici cu excluderea unuia sau altuia, nici măcar în umilinţă”, a declarat preşedintele francez în cadrul unei conferinţe de presă la Parlamentul European.

Puţin mai devreme, în timpul unui discurs, Emmanuel Macron declarase: „Atunci când pacea va reveni pe pământul european, va trebui să construim noi echilibre de securitate fără a ceda vreodată tentaţiei sau umilinţei, nici spiritului de răzbunare”.

„Pentru că deja, în trecut, au devastat prea mult căile păcii”, a adăugat el, făcând o paralelă cu Tratatul de la Versailles încheiat după Primul Război Mondial, marcat de „umilirea” Germaniei.

Până atunci, europenii trebuie „să facă totul pentru ca Ucraina să reziste şi Rusia să nu câştige niciodată”, dar şi „să păstreze pacea pe restul continentului european şi să evite orice escaladare” cu Moscova, a reafirmat preşedintele francez.