6.9 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 10:40

Emiratele Arabe Unite: Petrolul la 50$ este un cadou pentru întregul mapamond

spot_img

Petrolul la un preț de 50 de dolari barilul este ”un dar” pentru întregul mapamond, în contextul în care un preț mic stimulează creșterea economică, a afirmat Ali Al Mansuri, președintele Departamentului pentru Dezvoltare Economică al emiratului Abu Dhabi, citat de Bloomberg.

Acesta crede că prețurile vor fi anul viitor la o medie de 60$, după ce anul acesta au ajuns la un minim de 45$.

Al Mansuri a făcut declarațiile în capitala Emiratelor Arabe Unite, care este al patrulea mare producător din Organizația Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC).

De la începutul anului, prețul petrolului a scăzut cu 16%, pe fondul unei supra-oferte, iar luni se tranzacționa cu 48$ barilul pe bursele internaționale.

”Este un dar către întregul mapamond că petrolul a scăzut la 50$. Am vrea să rămână la 50$? Absolut nu. Am vrea să urce la 70-80$, dar mai sus de atât cred că ar afecta creșterea economică”, a spus oficialul arab.

Cererea mondială de țiței va ajunge în acest an la 1,8 milioane de barili pe zi, un vârf al ultimilor cinci ani, înainte de a scădea în 2016, pe fondul unor perspective mai slabe pentru economia lumii, potrivit unui raport al Agenției Internaționale a Energiei. De asemenea, în 2016, supra-oferta ar putea crește prin intrarea agresivă pe piață a Iranului, în urma acordului de ridicare a sancțiunilor economice.

Petrolul la 50-60$ este o situație de tip ”win-win”, pentru că au de câștigat și producătorii și consumatorii, a mai declarat Al Mansuri.