25.2 C
București
sâmbătă, 1 octombrie 2022 - 21:33
No menu items!

Emirate: Închisoare pentru jurnaliștii acuzați că au fabricat o știre despre o familie răpusă de Covid

spot_img

Un tribunal din Emiratele Arabe Unite a condamnat două persoane, inclusiv un jurnalist de televiziune, la doi ani de închisoare pentru o știre „fabricată” cu privire la moartea cauzată de Covid-19 a cinci membri ai unei familii, a informat presa de stat, conformt The Guardian.

O investigație jurnalistică difuzată pe Canalul Sporturilor din Abu Dhabi, a determinat rapid că știrea este falsă, au spus autoritățile în august.

„Acest incident a afectat negativ societatea, a afectat membrii comunității și i-a lăsat într-o stare de confuzie și frică de focar”, au spus procurorii la acea vreme.

Potrivit agenției oficiale de știri WAM, „Curtea de Apel Federală din Abu Dhabi a condamnat doi inculpați la doi ani de închisoare după ce i-a condamnat pentru difuzarea unei povești inventate despre moartea a cinci membri ai aceleiași familii din Covid-19”.

Corespondentul canalului, care este rezident în Emiratele Arabe Unite, va fi „expulzat” la sfârșitul sentinței, a adăugat acesta, fără a specifica naționalitatea.

Celălalt inculpat nu a fost numit, dar surse locale afirmă că este vorba despre  intervievatul din reportaj, care a fost larg distribuit pe rețelele de socializare. Nici naționalitatea sa nu a fost specificată.

Emiratele Arabe Unite au înregistrat peste 138.000 de infecții cu coronavirus, inclusiv 508 de decese.

Țara, care se mândrește cu gestionarea crizei în mod decisiv și eficient, solicită în mod regulat mass-media să se bazeze pe informații oficiale și să nu răspândească „știri false” despre pandemie.

Abu Dhabi Media, o agenție guvernamentală care deține mai multe canale, inclusiv Abu Dhabi Sports Channel, nu a fost disponibilă pentru comentarii atunci când a fost contactată de AFP.

Reporterii fără frontiere clasifică Emiratele Arabe Unite 131 în indexul său mondial de libertate a presei din 180 de țări, spunând că jurnaliștii se confruntă cu pedepse lungi cu închisoare pentru infracțiuni precum „defăimarea, insultarea statului sau postarea de informații false cu scopul de a dăuna reputației țării”.