18.2 C
București
sâmbătă, 12 iunie 2021 - 21:31

Emil Boc nu renunță la “regionalizare prin desființarea județelor”. Care sunt argumentele

spot_img

Emil Boc îşi doreşte în continuare ”regionalizare prin desființarea județelor”. ”S-ar distruge un sistem clientelar vechi de 55 de ani”, spune edilul Clujului, care este președinte al Asociațiilor Municipiilor din România.

Întâmplător sau nu, Emil Boc aduce din nou în atenţia publicului subiectul privind regionalizarea României, prin desfiinţarea judeţelor, dar şi modificarea Constituţiei.

Primarul Clujului spune că România a fost în situaţia de a nu putea să acceseze fonduri europene din cauză că în actuala formă de organizare, judeţele nu se califică la dimensiunea definiţiei de regiune în Uniunea Europeană.

”România nu are regiunea în Constituție, avem regiuni ca și ONG -uri. Soluția este modificarea Constituției, de a introduce regiunea în Constituție. S-a încercat în 2014, s-a ajuns la Curtea Constituțională pentru că a fost greșit formulată și a căzut. În 2011, ca premier, am încercat comasarea județelor și cred încă în ea. România nu a putut atrage fonduri la nivel regional, pentru că nu îndeplinim criteriile de populație, cu excepția Sucevei, care are peste 800 de mii de locuitori. Județele noastre nu se califică la dimensiunea definiției de regiune în UE. Pentru asta trebuie să comasăm județele. Atunci le-am comasat în 16 județe, de fapt erau 13, plus trei. Ultimele trei erau Harghita, Covasna și Mureș, pentru că UDMR nu dorise sub nicio formă ca aceste județe să facă parte din alte zone și să își piardă majoritatea”.

Boc consideră că ar fi mai ușor să se comprime județele printr-o lege, decât să se demareze procedura prin modificarea Constituției, dar nu crede că vreuna dintre formule ar începe prea curând.

“Gândiți-vă ce ar însemna să distrugi un sistem clientelar, care e din 1968, de 55 de ani? În județe pe lângă primării sunt Poliție, servicii de cadastru, carte funciară, sistem care și-au clădit mici clici. O dată acestea rupte, gândiți-vă cum ar respira România prin distrugerea acestui sistem clientelar, construit în atâția amar de ani”, a mai explicat primarul Clujului.

Asociația Municipiilor, condusă de Boc, pregătește până în această toamnă, când reîncepe sesiunea parlamentară, un proiect al zonelor metropolitane, pentru o reformă administrativă.