10.5 C
București
marți, 19 octombrie 2021 - 2:44

Emil Boc dorește organizarea UNTOLD, chiar dacă specialiștii trag un semnal de alarmă cu privire la numărul de cazuri Covid-19

spot_img

Primarul Clujului, Emil Boc, dorește organizarea festivalului Untold, cu orice preț, chiar dacă pentru luna septembrie, luna în care are loc și UNTOLD, secretarul de stat din MS Andrei Baciu preconizează că o să fie 1.500 de cazuri noi de Covid-19 pe zi. De asemenea, cercetătorul dr. Octavian Jurma crede că o să ajugem la peste 1.000 de cazuri pe zi în cel mult două săptămâni, varianta Delta fiind deja foarte răspândită în România.

Emil Boc are altă părere și crede că festivalul UNTOLD o să fie sigur.
 

„Untold nu va fi în pericol, cel puțin pe baza datelor și a prognozelor pe care le avem în acest moment.

Fac următoarele precizări: nu luați piciorul de pe pedala vaccinării. Vaccinarea de departe reprezintă soluția la problemele cauzate de COVID-19.

Din cele 21 de decese înregistrate cu tulpina Delta, 19 au apărut la persoane nevaccinate. 80% dintre cazurile noi confirmate în România în ultima săptămână sunt la persoane complet nevaccinate.

Concluzie: persoanele nevaccinate au risc de deces de 14 ori mai mic decât persoanele vaccinate, un risc de spitalizare de 12 ori mai mic și un risc de infectare de 10 ori mai mic. Sunt date științifice, nu povești.

 Vaccinarea reprezintă calea directă și sigură spre revenirea la normalitate.

Eu nu spun că valul patru nu va exista, dar datele de astăzi spun că va fi considerabil diminuat.

Iar dacă abordăm prudent, rațional și cu responsabilitate va putea fi ținut sub control fără problemele mari pe care le-am avut în trecut.

În urmă cu un an, în 18 august 2020 aveam 1014 cazuri din 21.289 de teste, adică o rată de pozitivare de 4,8, 45 de decese și 479 de persoane internate la ATI.

În 18 august 2021 am avut 541 de cazuri, de două ori mai puține, din 35.000 de teste, cu o rată de pozitivare de 1,5, de șase ori mai puține decese și de trei ori mai puține persoane le terapie intensivă.

Atunci când am avut valul doi în noiembrie 2020 aveam peste 8000 de cazuri zilnice, iar în martie 2021 aveam peste 6000 de cazuri zilnice.

Acum se vorbește că vom avea în septembrie o creștere la 1500 de cazuri pe zi.

Concluzia? Vaccinarea ne ajută să ținem situația sub control.

Eu am un optimism prudent, rațional cu îndemn categoric spre vaccinare, fiind dovedit științific că salvează vieți”, a precizat Boc la Napoca FM.