4.4 C
București
marți, 2 martie 2021 - 10:13

Eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor a început… cu o amânare. PSD și PNL se acuză reciproc

Conducerile celor două Camere ale Parlamentului s-au reunit, marți, pentru a stabili un plen reunit în care să fie abrogate pensiile speciale ale parlamentarilor și ale primarilor. Plenul ar fi urmat să fie pus miercuri, conform declarațiilor de luni ale liderilor politici ai coaliției de guvernare – Ludovic Orban, Dan Barna, Kelemen Hunor.

Marți dimineață, liderii coaliției au constatat însă că din cele 3 proiecte de lege inițiate pe tema abrogării pensiilor speciale, singurul aflat pe circuit era cel al PSD, așa că a ieșit din discuție ca PNL, USR-PLUS și UDMR să propună acest proiect plenului reunit.

Așa că Ludovic Orban a ieșit la declarații și a anunțat amânarea plenului de miercuri, deoarece comisia de statut trebuie să întocmească un raport, care nu va fi gata până mâine, probabil.

”Birourile Permanente Reunite au decis să trimită către comisia de statut, care urmează să se constituie la primul punct al ordinii de zi a ședinței de miercuri, trei proiecte de lege pentru desființarea pensiilor speciale pentru parlamentari, unul inițiat de PNL, unul de USR PLUS și unul inițiat de PSD. Am trimis comisiei de statut pentru întocmirea raportului în măsura în care va fi posibil. Dacă va fi posibil, noi propunem introducerea pe ordinea de zi a plenului pentru votul final pentru amendarea statutului deputaților și senatorilor”, a spus președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban.

Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis a reacționat imediat și a declarat că parlamentarii puterii tergiversează abrogarea pensiilor speciale.

“Nu am mai văzut o asemenea tergioversare până acum. Dura 1 minut. Oricum, nu mă așteptam ca PNL și USR-PLUS să voteze împotrivă, PNL s-a abținut…”, a mai declarat Simonis.

De mai bine de o săptămână, Dan Barna, Ludovic Orban și reprezentanții UDMR susțin că prioritar în Parlament este proiectul de eliminare a pensiilor speciale pentru parlamentari și primari. De menționat că maghiarii merg chiar mai departe și susțin eliminarea tuturor pensiilor speciale, ale tuturor categoriilor, adică și magistrați, aviatori, Curtea de Conturi, etc.

Emanuel Stan