15.7 C
București
luni, 29 mai 2023 - 8:44
No menu items!

Elevul care a obţinut premiul Intel ISEF a fost declarat cetăţean de onoare al judeţului Vâlcea şi al municipiului Râmnicu Vâlcea

spot_img

Elevul care a obţinut premiul Intel ISEF a fost declarat cetăţean de onoare al judeţului Vâlcea şi al municipiului Râmnicu Vâlcea 

Ionuţ Budişteanu, elevul vâlcean care a obţinut săptămâna trecută premiul Intel ISEF, a devenit cetăţean de onoare atât al judeţului Vâlcea, cât şi al municipiului Râmnicu Vâlcea.

„ Ionuţ confirmă faptul că şcoală vâlceană este una de top, dar asta nu era suficient dacă Ionuţ nu era de la natură înzestrat cu harul de a căuta, de a cerceta, de a inova”, a precizat marţi, preşedintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea.

Ionuţ Budişeanu este primul vâlcean care a devenit în aceeaşi zi cetăţean de onoare şi al judeţului Vâlcea şi al municipiului Râmnicu Vâlcea. Consiliului Judeţean Vâlcea i-a înmânat elevului o plachetă şi suma de 10.000 de lei, iar viceprimarul Gheorghe Ioniţă i-a înaintat oferta de a lucra la Institutul de Criogenie.

Aflat la a treia participare la Intel ISEF, Budişteanu a câştigat, vineri seară, în Phoenix, Arizona, premiul Gordon E. Moore, după fondatorul Intel, în valoare de 75.000 de dolari, dar și primul loc la categorie, alături de Best of Category (primul loc la categorie a fost acordat mai multor elevi). Totodată, a câştigat şi două premii speciale din partea companiilor care sponsorizează premiile.

În 2012 a câştigat premii în valoare de 14.000 de dolari cu proiectul care folosea senzorii de pe limbă pentru a crea imagini, dedicat nevăzătorilor, iar anul acesta a creat o maşină care se conduce singură cu ajutorul unui radar 3D. Întregul sistem, care include şi şapte computere destinate să decodeze informaţia primită de la radar, ar costa circa 7.000 de dolari. Radarul mai are nevoie de suma de 3.000 de dolari şi necesită perfecţionare.

Varianta utilizată de Ionuţ la experimente şi prezentată la Intel ISEF a costat doar 400 de dolari.

Ionuţ Budişteanu are 18 ani şi este elev la Grupul Şcolar OLTCHIM. Până în prezent, el este cîștigătorul a 90 de premii naţionale şi internaţionale.

C.I.