9.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024 - 3:08
No menu items!

Elevii cu tatuaje și piercinguri ar putea avea mari probleme

spot_img

Un parlamentar a inițiat un proiect de lege prin care să interzică elevilor să mai poarte cercei și diferite piercinguri, dar și să se mai tatueze.

Proiectul de lege le oferă elevilor care recurg la această modă noncoonformistă două variante: fie renunţă cu totul la ele, fie le acoperă, astfel încât acestea să nu fie la vedere. În cazul în care nu vor accepta niciuna dintre aceste variante, elevii riscă să se aleagă cu nota scăzută la purtare, dar şi o amendă de până la 1.000 de lei. Iniţiatorii proiectului intenționează să introducă și exmatricularea.

Inițiatorul legii, senatorul PNL Gigi Chiru, își întemeiază proiectul legislativ pe criterii de moralitate și decență. Mă gândesc că un pic de moralitate, un pic de decenţă privind prezenţa la cursuri a tinerilor elevi este o obligaţie a noastră care trebuie cumva reglementată din punct de vedere legal. O să vedeţi că o să găsiţi tot felul de inele, de piercing-uri, de tatuaje, de desene prin tot felul de părţi ale corpului. Şi nu numai că sunt aplicate acolo, dar ele sunt la vedere şi par aşa ostentative”, a spus Gigi Chiru.

Potrivit digi24.ro, psihologii susțin că, cel puţin în cazul adolescenţilor, tatuajele sunt privite ca o formă de integrare socială.

Mai ales la şcoală, grupul determină comportamentul şi atunci, ca el să fie acceptat de grup, trebuie să îşi însuşească anumite comportamente. De multe ori, dacă colegii lui au o bicicletă foarte tare, un piercing sau un tatuaj, o să încerce şi el să îşi asume acelaşi comportament sau acelaşi obiect pentru a fi acceptat mai uşor de grupul de egali.

Paul Cristian
psiholog

Legea urmează să fie depusă la Parlament zilele următoare. Dacă va fi adoptată, atunci elevii care nu se conformează regulilor vor avea nota scăzută la purtare sau chiar pot fi exmatriculaţi.

Valeriu Motoc