10 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 7:43

Elevii care vor să devină polițist, pompier, jandarm vin la “Școala altfel”, la Ministerul Afacerilor Interne

spot_img

Ministerul Afacerilor Interne susține, pentru al patrulea an consecutiv, programul „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, ce se va desfăşura, la nivel naţional, în perioada 6 – 10 aprilie 2015

Oprea_Duster_MAI_SZ

Viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a aprobat desfășurarea de acțiuni dedicate elevilor care doresc să devină polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră sau pompieri. De luni până vineri, toată săptămâna viitoare, structurile Ministerului Afacerilor Interne vor intensifica acțiunile preventive derulate în școli și licee, vor organiza acțiuni de tip Ziua Porților Deschise și vor prezenta celor interesați oferta educațională a instituțiilor de învățământ ale MAI.

 Activitățile dedicate programului „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!” vor debuta luni la Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza” care își deschide porţile pentru a primi elevii de liceu interesaţi să urmeze o carieră de ofițer în Ministerul Afacerilor Interne. Tinerii vor avea posibilitatea să viziteze sălile de clasă și să stea de vorbă cu profesorii care le vor prezenta oferta educațională a Academiei.

 Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, va organiza zilnic, pentru elevii din ciclul primar, gimnazial și liceal sesiuni de informare privind prevenirea delicvenței juvenile, a victimizării minorilor, traficului și consumului de droguri, traficului de persoane, precum și privind siguranța în mediul online. Totodată, ofițerii de prevenire din cadrul Poliției Capitalei vor merge în grădinițe și școli gimnaziale unde, prin joc și desene animate, îi vor ajuta pe copii să deprindă comportamente responsabile. De la aceste întâlniri, nu va lipsi, deja celebrul, câine-polițist Zorro.

 Inspectoratul General al Jandarmeriei Române își va deschide porțile în zilele de marți și joi, între orele 10.00 şi 13.00, pentru toți elevii bucureșteni care doresc să participe la exerciţii de alpinism de intervenţie, la demonstrații cu câinii și caii care merg în misiune alături de jandarmi. Totodată, copiii vor putea învăța mai multe despre tehnica din dotarea jandarmilor.

 Cei interesaţi de activitatea pompierilor sunt aşteptaţi la Muzeul Naţional al Pompierilor (Foişorul de Foc), la Facultatea de Pompieri, dar şi în unităţi ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, unde li se va arăta cum trebuie să reacţioneze în cazul producerii unui cutremur sau a unei alte situaţii de urgenţă.

 Poliţiştii de frontieră din Giurgiu vor organiza vizite ale Muzeului Poliţiei de Frontieră din Giurgiu. De asemenea, copiii vor putea admira tehnica din dotarea Poliţiei de Frontieră și vor participa la exerciţii demonstrative.

Piloţii Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne le vor împărtăşi elevilor aspecte referitoare la profesia de pilot, inginer de aviație, maistru militar de aviație și le vor prezenta aeronavele folosite în misiuni.

 La programul „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!” vor participa și Agenţia Naţională Antidrog și Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane. Specialiștii din cadrul celor două agenții îi vor învăța pe elevi care sunt riscurile consumului de stupefiante și cum să evite capcanele traficanţilor.

Și Arhivele Naționale vor avea ca invitați la sediul instituției elevii bucureșteni care vor putea vedea documente rare de mare însemnătate istorică.

S.M.