3.9 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 22:37
No menu items!

Elevii bucureşteni se simt mai în siguranţă dacă vin înarmaţi la şcoală

spot_img

elevi-scoala

Elevii bucureşteni susțin că se simt mai în siguranţă dacă vin la şcoală înarmaţi cu bricege, unele dintre armele albe purtate de copii fiind cumpărate chiar de către părinţi. Aceasta este principala concluzie a unui studiu sociologic privind armele albe în instituţiile de învăţământ, realizat de Poliţia Capitalei.

Analiza realizată de ofiţerii Serviciului de Analiză şi Prevenirea Criminalităţii din cadrul Poliţiei Capitalei arată că elevii care vin înarmaţi cu arme albe la şcoală fac parte, în general, din categoria copiilor agresivi, care au tendinţa de a genera conflicte.

Chestionaţi de poliţişti, unii elevi au explicat că părinţii le împrumută sau chiar le cumpără bricege. Un motiv pentru care se ajunge în această situaţie este acela că părinţii au conflicte personale cu alte persoane şi le dau cuţite copiilor pentru ca aceştia să aibă cu ce să se apere în cazul în care sunt atacaţi de presupuşii duşmani ai familiei, arată autorii studiului.

Pe de altă parte însă, sociologii din Poliţia Capitalei au constatat că există elevi care, deşi nu au niciun conflict, poartă arme albe doar pentru că “le este frică”.

Potrivit poliţiştilor, unii dintre elevii chestionaţi ştiu că portul unei arme albe este infracţiune, dar consideră că nu vor fi percheziţionaţi niciodată. În acelaşi timp, ei cred că “portul unei arme albe este justificat de legitima apărare, deci este un lucru normal”, pentru că un eventual conflict cu o persoană agresivă este greu de evitat dacă nu ai un briceag la îndemână.

Sociologii poliției au mai stabilit că există şi copii care cred că bricegele cu lamă scurtă sunt permise.

În ceea ce priveşte eventualele incidente în care ar fi implicaţi colegii lor, “majoritatea elevilor consideră că nu e treaba lor şi nu e bine să se bage”, iar dacă un coleg vine la şcoală cu arme albe sau droguri, l-ar accepta, dar ar evita să se împrietenească cu el, arată acelaşi studiu.

Toleranţa copiilor faţă de colegii care poartă arme albe se explică, spun poliţiştii, prin faptul că elevii văd acest lucru “ca pe o normalitate”. În plus, ei se simt mai în siguranţă lângă un coleg care poartă cuţit decât lângă un dependent de droguri, în condiţiile în care narcomanul poate face o criză şi le “poate face rău şi lor”.

Elevii le-au mai spus poliţiştilor că portul de armă albă nu ar trebui pedepsit dacă aceasta nu este folosită. În acest context, ei au susţinut că dacă ar şti că un coleg are un briceag la el, nu ar anunţa pe nimeni.

R.D.