15.6 C
București
vineri, 9 iunie 2023 - 4:53
No menu items!

Elevii ar putea da admitere la liceu chiar de anul viitor. Evaluarea națională devine opțională

spot_img

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, vineri, că liceele vor putea organiza examene de admitere din 2022, dacă noua lege a Educației va fi adoptată cel târziu la începutul anului viitor. Astfel, elevii vor putea opta fie pentru Evaluarea națională, ca și până acum, fie pentru examenele organizate de licee.

„Nu există nicio obligativitate, este doar o modalitate de flexibilizare, și nu este pentru niciun elev obligativitatea să se prezinte la admitere, având la dispoziție posibilitatea de a se prezenta ca și până acum doar la Evaluarea națională”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a precizat că examenele de admitere la liceu vor fi organizate în aceeași zi și la aceeași oră, iar un elev nu va putea da admitere la două licee. Totuși, instituțiile de învățământ vor avea posiblitatea să-și stabilească propriile subiecte pentru examen.

„Sunt licee care și-au manifestat dorința de a organiza propriile examene de admitere, pentru a putea selecta elevii conform cu strategiile de dezvoltare ale acelor școli”, a spus Cîmpeanu.

„Evaluarea națională rămâne Evaluare națională. Dar este vorba de a nu supune elevii de clasa a VIII-a la două examene, suntem în consultări cu experți în educație pentru următoarea variantă: cei care optează să susțină un examen de admitere la un anumit liceu vor fi declarați admiși la acel liceu. Toți ceilalți susțin Evaluarea națională și vor intra în repartiție computerizată”, a explicat Cîmpeanu.

Proiectul „România Educată”, care urmează să ajungă la Guvern săptămâna viitoare, prevede posibilitatea liceelor de a organiza examene de admitere. Examenul ar urma să fie organizat înainte de Evaluarea națională, iar locurile neocupate în urma examenului de admitere vor fi ocupate prin repartizarea elevilor în ordinea mediilor de la Evaluare, potrivit proiectului.

“România educată” a lui Klaus Iohannis ne întoarce în anii ’90. Examen de intrare la liceu, examen la facultate, BAC la aceleași materii, indiferent de profil