2.8 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 22:46
No menu items!

Elena Udrea, vizată într-un dosar de deturnare de fonduri

spot_img

Procurorii Parchetului General au deschis o anchetă în baza unui denunț

Udrea 5_SZ

Candidata PMP, Elena Udrea, va fi cercetată într-un dosar penal, deschis la Parchetul General, în urma unui denunț, sub acuzația de deturnare de fonduri.

Mai exact, fostul ministru al dezvoltării este acuzat de conflict de interese, deturnare de fonduri si subminarea intereselor financiare ale Uniunii Europene. Surse judiciare, citate de Lumea Justiției, au precizat că procurorii Parchetului General au deschis dosarul 535/P/2014, care se află în faza actelor premergătoare.

Conform datelor pe care le deţinem, acuzaţiile ar viza fapte pe care Elena Udrea le-ar fi comis în perioada în care a deţinut funcţia de ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Mai exact, dosarul priveşte contractul încheiat, în 2011, între Ministerul Dezvoltării şi Medusa Hotel Internaţional SRL, pentru realizarea “Complexului de Agrement La Stejarii”. Un contract finanţat, aşa cum se arata într-un comunicat al ministerului, prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 depus pe Axa prioritară 5 – dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, domeniul major de intervenţie 5.2 – crearea, dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterea calităţii serviciilor turistice.

Udrea, acuzată că a folosit bani europeni pentru un complex rezidenţial privat

Proiectul, finalizat în decembrie 2013, ar fi costat 11 milioane de euro, dar, potrivit denunţului depus împotriva Elenei Udrea, complexul turistic nu ar fi fost utilizat pentru scopul în care a fost construit. În realitate, acesta ar fi luat destinaţia unor facilităţi gândite să aducă beneficii exclusive unei societăţi private, mai exact facilităţi de agrement şi exploatare a unui complex rezidenţial proprietate privată.

Mai mult, susţine autorul denunţului, faptul că respectivul complex realizat cu fonduri UE a ajuns să fie un complex rezidenţial privat, ar rezulta chiar din faptul că aici însăşi Elena Udrea ar avea asigurată o locuinţă proprie. De asemenea, o altă dovadă a faptului că acest complex nu este unul turistic este reprezentată de faptul că accesul nu este unul liber, ci s-ar face doar pe baza unei invitaţii.

Practic, Elena Udrea este acuzată că ar fi folosit bani de la bugetul de stat şi din fondurile Uniunii Europene pentru a ridica un complex rezidenţial privat, deşi investiţia viza construirea “Complexului de agrmenet La Stejarii”, al cărui obiectiv era să contribuie la îmbunătăţirea şi diversificarea serviciilor turistice prin creşterea numărului de turişti la nivelul Capitalei.

Autorul denunţului cere procurorilor de la PICCJ să verifice modul în care fondurile pentru realizarea acestei investiţii au fost obţinute, precum şi modul în care acestea au fost utilizate, iar în final să dispună declanşarea urmăririi penale împotriva protejatei lui Traian Băsescu şi trimiterea acesteia în judecată.

Andrei Tudor