8 C
București
luni, 29 noiembrie 2021 - 10:39
No menu items!

Elena Udrea, privilegiată de SPP. Candidata are protecție cu două zile înaintea începerii campaniei, contrar legii

spot_img

Legea SPP și o hotărâre a CSAT prevede asigurarea protecției candidaților începând din prima zi de campanie, adică de vineri, dar candidata PMP are ofițer SPP de miercuri

Udrea 1_SZ

Serviciul de Protecție și Pază a pus deja la dispoziția a doi candidați la alegerile prezidențiale câte o mașină și un ofițer care să le asigure protecția până la începutul turului 2 de scrutin, când vor rămâne doar doi pretendenți. Cu toate acestea, o hotărâre a CSAT spune clar că protecția candidaților este asigurată înccepând din prima zi de campanie, fapt confirmat și de purtătorul de cuvânt al SPP, Bogdan Onea.

Candidata Partidului Mișcarea Populară, Elena Udrea, a venit, miercuri seară, la sediul DNA, însoțită de un ofițer SPP și cu o mașină a Serviciului de Protecție și Pază, deși campania electorală începe în noaptea de joi spre vineri.

Persoanele îndreptățite să beneficieze de protecție și obiectivele a căror pază se asigură de catre Serviciul de Protecție și Pază se stabilesc prin hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Țării

Legea 191/1998 privind organizarea și funcționarea SPP
Articolul 14, alineat 2

Potrivit Hotărârii 100 din 1999 a CSAT, SPP asigură protecția candidaților la alegerile prezidențiale începând din prima zi a campaniei electorale. Purtătorul de cuvânt al SPP, Bogdan Onea, a confirmat pentru Sursa Zilei acest aspect.

Hotărârea CSAT prevede asigurarea protecției fiecărui candidat începând din prima zi a campaniei electorale, până în ziua turului 2 al alegerilor, când rămân doar doi candidați. Începând de astăzi (joi – n.r.) și până la ora 24 ei trebuie să ne spună cine acceptă și cine nu acceptă protecția. De astăzi noi am început ușor-ușor să-i preluăm până se dau rezultatele BEC

Bogdan Onea
purtător de cuvânt al SPP

Întrebat de ce Elena Udrea a venit la DNA însoțită de un ofițer SPP, Bogdan Onea a spus că „noi am început de ieri să-i preluăm”. De asemenea, el ne-a precizat că, în afară de Elena Udrea, candidatul PER, William Brânză, beneficiază și el, începând de miercuri, de protecție.

Potrivit Hotărârii CSAT, SPP are obligaţia ca, în momentul în care un candidat la Preşedinţie este validat de Biroul Electoral Central, să se adreseze acestuia, printr-o scrisoare în care să-l înştiinţeze de faptul că SPP trebuie să-i asigure protecţia în timpul campaniei. Candidatul poate refuza însă acest lucru. El trebuie să-şi exprime opţiunea în scris, moment din care SPP este exonerat de orice răspundere privind protecţia respectivului candidat. Spre exemplu, la alegerile din 1996, candidatul CDR, Emil Constantinescu, a refuzat protecţia ofiţerilor SPP.

Andi Topală