14.4 C
București
joi, 28 martie 2024 - 12:43
No menu items!

Elena Udrea, încă o cerere de arestare pentru alte 3 infracțiuni de luare de mită

spot_img

DNA completează cererea de arestare pe numele Elenei Udrea în dosarul Gala Bute cu 3 noi infracțiuni de luare de mită

Udrea_catuse_SZ 2

Solicitarea DNA, trimisă Camerei Deputaților și Ministerului Justiției, este însoțită de referatul care arată probele noi pe care le-au obținut procurorii. Camera Deputaților a dat deja aviz de arestare și urmărire penală în dosarul Gala Bute, pentru infracțiunile de abuz în serviciu și tentativă de folosire a aunor documente false, folosirea influenței politice și luare de mită.

Una din faptele de luare de mită este legată de finanțarea, de către Ministerul dezvoltării condus de elena Udrea, a contractelor încheiate de Termogaz Company cu UAT Cavnic și UAT Borsec.

În cursul anului 2010, Udrea Elena Gabriela a primit în mod indirect, pentru sine şi pentru altul, mai multe foloase materiale de la reprezentanţii S.C. Termogaz Company S.A., pentru a aproba finanţarea la timp a contractelor de lucrări încheiate de această societate cu mai multe unităţi administrativ teritoriale în cadrul programului „Schi pentru România”.

comunicat DNA

Procurorii mai spun că aproape 700.000 de lei au ajuns din conturile firmei Termogz în cel al lui Ștefan Lungu, fostul consilier al ministrului de atunci Elena Udrea. Șpaga a fost disimulată prin mai multe contracte fictive de achiziție. Suma reprezintă exact 10% din valoarea plăților făcute de minister către UAT Cavnic și UAT Borsec, în contul lucrărilor efectuate de Termogaz Company.

Ștefan Lungu i-ar fi plătit Elenei Udrea, din acești bani, servicii de publicitate și monitorizare pentru mediul online atât pentru ea, cât și pentru PDL.

A doua infracțiune de luare de mită este legată de plățile făcute de Compania Națională de Investiții, din subordinea Ministerului Dezvoltării, către o firmă cu care instituția avea contracte.

Astfel, după ce Compania Naţională de Investiţii realiza plăţile către S.C. Consmin S.A. pentru lucrările efectuate, administratorul societății dispunea transferul a 10% din suma încasată către societatea controlată de Lungu Ştefan, S.C. Last Time Studio S.R.L., în baza unor contracte de consultanţă fictive. În acest mod, s-au realizat 5 plăţi, în valoare totală de 335.486 lei.

comunicat DNA

Procurorii mai susțin că la rândul său, consilierul Ștefan Lungu dădea banii primiţi lui Tudor Breazu, persoană apropiată atât de Elena Udrea, cât şi de Ana Maria Topoliceanu, șefa CNI.

A treia infracțiune de luare de mită se referă la procentul de 10% pe care Elena Udrea l-ar fi primit de la Adrian Gărdean, om de afaceri care avea mai multe contracte în derulare cu ministerului Dezvoltării.

Astfel, la data de 7 februarie 2011, Udrea Elena Gabriela i-a cerut lui Gardean Adrian ca din sumele primite de la minister să facă mai multe „sponsorizări”, transmiţându-i că trebuie să discute detaliile cu Nastasia Gheorghe, secretarul general al ministerului. Ulterior, Udrea Elena Gabriela i-a cerut lui Nastasia Gheorghe să îi comunice lui Gardean Adrian că suma solicitată este în cuantum de 10% din valoarea plăţilor efectuate şi care urmau să fie efectuate în cursul anului 2011. Urmare acestei solicitări, în vara anului 2011, Gardean Adrian i-a înmânat 200.000 euro lui Lungu Ştefan, care i-a predat lui Nastasia Gheorghe, însă banii au fost restituiţi de acesta după o zi, invocând riscul ca fapta să fie denunţată organelor de urmărire penală.

comunicat DNA

Adrian Gărdean le-a spus anchetatorilor că în octombrie 2011 i-a dat lui Gheorghe Nastasia, secretarul general al ministerului, 900.000 de euro numerar. Nastasia i-a spus însă că 10% reprezintă mai mult decât această sumă, așa că a mai cerut 3 milioane de lei în conturile unei societăţi controlate de Rudel Obreja.

Suma de 900.000 euro a fost predată de Nastasia Gheorghe ministrului Udrea Elena Gabriela, iar diferenţa de 3.000.000 lei a fost transferată de S.C. Termogaz Company S.A. în contul S.C. Europlus Computers S.R.L. la data de 28.12.2011, în baza unui contract fictiv de publicitate.

comunicat DNA

Anchetatorii mai spun că în condiţiile în care aceste fapte completează latura obiectivă a infracţiunii, este necesară o nouă cerere de urmărire penală şi o nouă încuviinţare a arestării care să se raporteze la forma completă a acuzaţiei aduse deputatului.

Tot luni dimineață, procurorii DNA au adus-o pe Elena Udrea la audieri.

M. Nedelcu