17.2 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 21:39

Elena Udrea și Dorin Cocoș au divorțat la notar pentru „clasificarea” averii

spot_img

Notarii sunt convinși că Elena Udrea și Dorin Cocoș au evitat divorțul în instanță pentru a ține la secret partajul. Majoritatea celor care aleg să divorțeze în fata notarului apelează la această metodă pentru păstrarea confidenţialității dezbaterii, spre deosebire de cea realizată în faţa instanţei care are, prin esenţă, un caracter public.

Procedura divorţului înfăptuit pe cale notarială a fost instituită încă din anul 2010 prin Legea nr. 202/2010, privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor şi pusă în aplicare prin aprobarea Ordinului Ministrului justiţiei nr. 81/C/2011.

Procedura notarială, împreună cu cea dată în competenţa ofiţerului de stare civilă, deci realizată pe cale administrativă, reprezintă alternative la procedurile soluţionate prin intermediul instanţelor judecătoreşti atât cea tradiţională, contencioasă, cât şi cea ulterioară, necontencioasă.

Divortul i-a costat 500 de lei + TVA

Părţilor din cadrul unei acţiuni de divorţ pe cale notarială li se asigură un cadru mai rapid (legea prevăzând stabilirea unui singur termen de reflecţie, de 30 de zile) şi mai puţin costisitor pentru soluţionarea divorţului, fără cheltuieli de judecată, de reprezentare, etc.

Costurile datorate de părţi sunt în sumă de 500 de lei la care se adaugă taxa pe valoarea adăugată.

În timp ce pentru divorţul pronunţat pe cale notarială normele cu privire la tarifele de onorarii prevăd un onorariu de 500 lei la care se adaugă TVA, pentru cel pronunţat pe cale administrativă de ofiţerul de stare civilă Codul fiscal prevede o taxă de 500 de lei care poate fi majorată cu până la 20% prin hotărâre a consiliului local.

 Averea la vedere a cuplului Udrea-Cocoș

La o prima vedere, „agoniseala” celor doi, poate fi conturată din declarația de avere a Elenei Udrea.

TERENURI–  Soții Udrea-Cocos trebuie să împartă, în urma divorțului, două terenuri situate în intravilanul Capitalei, fiecare având suprafața de câte 5.000 de metri pătrați. Acestora li se adaugă terenul de 635 de metri pătrați, aferent imobilului de birouri Golden Blitz (Drumul Taberei, intersecția Răzoare).

IMOBILE–  Vila din Pipera (aproximativ 200.000 de euro)

–         Imobilul de birouri Golden Blitz (peste 2 milioane de euro)

–         Apartament în cartierul Floreasca (aproximativ 150.000 de euro)

CONTURI–  La sfârșitul anului trecut, Elena Udrea avea mai multe conturi în lei și în euro:

–         LEI-  1.416.804 lei, echivalentul a 322.000 de EURO

–         EURO- 511.000 de euro

Total în euro: 833.000

SUME ÎMPRUMUTATE:  375.000 de dolari. Suma este un cumul al creditelor acordate de Dorin Cocoș către SC Calmari Impex SRL și SC Doran Investement SRL.

DATORII– La acest capitol, Dorin Cocoș figurează cu un împrumut luat de la Dorin Pescariu. Este vorba de 500.000 de euro.

Ștefan Tănăsescu