13.7 C
București
marți, 13 aprilie 2021 - 10:39

Elefanţii pot simţi furtunile de la peste 200 km

Elefanţii sunt renumiţi pentru memoria lor excepţională şi pentru inteligenţa lor, dar acum oamenii de ştiinţă au descoperit o nouă însuşire fascinantă a acestor mamifere: sunt “meteorologi” remarcabili

elephants

Elefanţii africani pot simţi că se apropie o furtună, detectând-o de la o distanţă de până la 240 km, spun cercetătorii de la Texas A&M University, care şi-au publicat studiul în jurnalul Plos One, potrivit descopera.ro.

Aceste animale au un auz foarte bun şi pot percepe sunete de frecvenţă joasă. Oamenii de ştiinţă cred că elefanţii aud tunetele şi zgomotul ploilor puternice, ştiind astfel când se apropie o furtună.

Urmărind, timp de 7 ani, deplasările a 9 elefanţi din Namibia, echipaţi cu dispozitive GPS, cercetătorii au observat că animalele îşi schimbau des direcţia de mers în anotimpul ploios şi au ajuns la concluzia că elefanţii simţeau furtunile şi se îndreptau către ele, pentru a beneficia de apa ploilor.

Potrivit cercetătorilor, felul în care elefanţii  merg pe urmele furtunilor ar putea fi folosit pentru a le prezice deplasările şi a ajuta astfel la protejarea, lor, ferindu-i de braconieri.