14.3 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 20:07

Elan Schwarzenberg face lobby în SUA susținând că e victima antisemitismului

spot_img

Statul român este acuzat că nu i-a respectat ”libertatea religioasă”

Elan_Schwarzenberg_SZ

Omul de afaceri Elan Schwarzenberg a contractat o firmă de lobby din SUA pentru a apărea într-o postură de victimă a rasismului în fața instituțiilor politice de la Washington și a presei internaționale, potrivit datelor de pe registrul public de lobby al Senatului american.

Schwarzenberg a plătit 40.000 de dolari în trimestrul al treilea al anului trecut firmei K&L Gates din Washington, iar banii au fost plătiți prin intermediul firmei Gilad Government Relations & Lobbying.

Scopul contractului este promovarea ideii că guvernul României nu respectă ”libertatea religioasă” și ”libertatea de expresie” în relația cu Schwarzenberg.

Reprezentanții companiei americane nu au răspuns la solicitarea trimisă de Sursa Zilei pentru detalii cu privire la contract.

În industria lobby-ului din SUA, astfel de contracte implică angajamentul companiei de a obține scrisori de sprijin de la personalități politice sau media, a obține sprijin de la foruri parlamentare sau ONG-uri pentru discutarea cazului și promovarea cazului în media internaționale, dintr-un unghi favorabil clientului.

Schwarzenberg este urmărit pentru spălare de bani și evaziune fiscală. Acesta se află în Israel, deține și cetățenia acestui stat, iar o extrădare este legal imposibilă.

În aceeași perioadă a anului trecut, și Dan Adamescu a plătit 130.000 de dolari firmei Qorvis MSL LLC din Washington, într-un contract al cărui obiect este ”să crească notorietatea demersului lui Dan Adamescu, prizonier politic în România”.