15.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 17:20
No menu items!

Elan Schwartzenberg, suspectat de implicare în răpirea și uciderea lui Codruț Marta

spot_img

Elan Schwartzenberg, suspectat de implicare în răpirea și uciderea lui Codruț MartaInvestigațiile în dosarul dispariției misterioase a lui Codruț Marta, fostul șef de cabinet al lui Sorin Blejnar, se apropie de final. În dosarul instrumentat de Direcția de Investigații Criminale din cadrul IGPR și de Secția de Urmărire Penală și Criminalistică a Parchetului General se conturează o rețea construită parcă după modelul “Camorra” –  în care prieteniile, cumetriile și chiar pasiunea pentru vânătoare, sunt dictate de interese financiare traduse în zeci de milioane de euro. Bani care ar fi fost obținuți în România din contrabandă și tranzacții imobiliare suspecte și “spălați” prin off-shore-uri înființate în paradisuri fiscale.

Surse judiciare au precizat că, unul dintre cei mai importanți pioni ai acestei rețele, Codruț Marta, “însărcinat” cu albirea banilor, dar și cu protecția liderilor – aparent potenți oameni de afaceri – a dispărut pe 21 mai 2012.

Acum, la aproape nouă luni de la dispariția sa, unul dintre apropiații săi, Emilian (mai cunoscut drept Elan) Schwartzenberg este principalul suspect în acest caz.  Anchetatorii îl bănuiesc de implicare în răpirea și asasinarea “pionului” Marta.

Surse din poliție au confirmat pentru Sursa Zilei că atât Elan Schwartzenberg, cât și fratele acestuia, Fabian Schwartzenberg ar urma să fie puși sub acuzare în acest dosar. Elan Schwartzenberg nu mai petrece însă prea mult timp în România.

Filmul dispariției

 21 mai 2012. Codruț Marta coboară din mașina condusă de șoferul său în apropierea sediului Realitatea TV, situat pe DN1, în nordul Capitalei. Îi spune acestuia să se plimbe prin oraș, pentru că urmează să se întâlnească cu un prieten și îi lasă în grijă telefoanele sale. Surse din anturajul lui Marta susțineau atunci că acesta s-ar fi întâlnit în seara de 21 mai cu Elan Schwartzenberg, la sediul Realitatea TV (televiziune pe care Elan susținea că o patronează).

Anchetatorii îi contrazic însă. Elan Schwartzenberg a fost într-adevăr ultima persoană care l-a văzut pe Codruț Marta. Nu s-ar fi întâlnit în sediul Realitatea, așa cum se bănuia inițial, ci într-o casă pe care Schwartzenberg o deține în aceeași zonă. Surse din anturajul celor doi au explicat că, la o săptămână de la dispariția lui Marta, criminaliștii ar fi recuperat din acest imobil al lui Elan Schwartzenberg resturile unui pahar cu amprentele lui Marta și cu urme de somnifer.

Informația a fost confirmată de surse judiciare, care nu au oferit însă amănunte legate de modul în care a fost recuperată această probă – considerată una dintre cele mai importante în dosar, alături de interceptări ale unor convorbiri și mesaje telefonice.

Sursele citate au explicat că primele astfel de mesaje i-ar fi fost transmise soției lui Codruț Marta, Andreea, pe telefonul mobil, imediat după dispariția fostul șef de cabinet al lui Sorin Blejnar. Primul mesaj ar fi fost semnat de Codruț Marta și transmis de pe teritoriul Bulgariei. Ulterior, telefonul utilizat la transmiterea mesajelor a fost localizat în Monaco.

Elan Schwartzenberg a fost audiat de procurori în acest caz pe 28 mai 2012, la mai puțin de 72 de ore după ce soția lui Codruț Marta a reclamat dispariția acestuia.

Câteva zile mai târziu, Elan Schwartzenberg a părăsit România. Chiar dacă susține că ar mai fi revenit în țară, acesta nu a răspuns solicitărilor anchetatorilor. Nici măcar citației transmise, în iunie, de procurorii DNA. Schwartzenberg urma să fie audiat în dosarul “Contrabanda cu petrol”, în care procurorii au cerut arestarea preventivă în lipsă a lui Codruț Marta pentru complicitate la evaziune fiscală și constituire de grup criminal organizat. (În acest caz au fost reținuți fostul șef al Vămilor, Viorel Comăniță, și fostul șef al SIPI Constanța, Dan Secăreanu).

Tranzacții de milioane de euro, “faultate” de Marta

În vara anului trecut, presa specula că Marta a fugit din România pentru a scăpa de acuzațiile DNA. Arestările în dosarul contrabandei cu petrol au venit însă în iulie, la mai bine de o lună de la dispariția acestuia. În schimb, apropiați ai lui Marta susțineau cu tărie că acesta a fost ucis.

De altfel, IGPR a schimbat, în iulie 2012, motivul invocat în mandatul de urmărire internațională a lui Codruț Marta, din dispariție în arestare preventivă pentru evaziune fiscală. Pe site-ul Poliției Române, Codruț Marta figurează la categoria “cei mai căutați” infractori, iar la detalii se precizează: “IN PERIOADA MAI 2011 – PREZENT, FACE PARTE DIN PALIERUL DE PROTECTIE AL GRUPARII INFRACTIONALE CONSTITUITE DIN MAI MULTE PERSOANE, INITIATOARE A UNUI AMPLU MECANISM EVAZIONIST CE VIZEAZA SUSTRAGEREA DE LA PLATA ACCIZELOR. SE SUSTRAGE ARESTARII PREVENTIVE”.

Surse judiciare susțin însă că, la momentul dispariției sale, Marta nu știa despre acuzațiile ce urmau să-i fie aduse. Mobilul unei eventuale răpiri și a unei eventuale crime ar fi însă tot banii “negri”, pe care ar fi trebuit să-i trimită în off-shore-uri ale partenerilor săi de afaceri. Codruț Marta și-ar fi însușit câteva milioane de euro din sumele „clienților” săi, cel mai apropiat dintre ei – Elan Schwartzenberg.

Schwartzenberg și Marta, același tip de afaceri

 Elan Schwartzenberg și Codruț Marta nu sunt legați doar de pasiunea pentru vânătoare, de relația de cumetrie (Schwartzenberg i-a fost naș de cununie lui Marta), de vechea relație de prietenie, declarată de Elan Schwartzenberg sau de același cerc de apropiați (oameni de afaceri care au făcut averi impresionante din afaceri mai mult sau mai puțin legale și și-au achiziționat proprietăți la Monaco).

Cei doi derulează, așa cum arată datele de la Registrul Comerțului, același tip de afaceri: sunt acționari în firme de publicitate, imobiliare sau media.

Astfel, Codruț Marta figurează ca acționar al firmei BETHALAND INVEST SA (care are ca obiect de activitate “cumpărarea şi vânzarea de bunuri imobiliare”), al societății  LA RECLAMA SRL (ce derulează activități ale firmelor de publicitate), dar este și acționar al ziarului “Glasul Aradului”.

La rândul lui, Elan Schwartzenberg figurează, în România, ca acționar al EXCLUSIV ART SRL (care are ca obiect de activitate “lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale “), al SEAVIEW ADVERTISING SRL (ce derulează activități ale agențiilor de publicitate) , al SEAVIEW MEDIA SRL (activități ale agențiilor de publicitate). Este însă și acționar al companiei NEWS TELEVISION (ROMANIA) SRL, care deține postul B1TV, și a deținut acțiuni la compania off-shore Bluelink Comunicazione (Cyprus) Limited, care deține Realitatea TV.

Iar, potrivit procurorilor DNA, în 2011, atât Codruț Marta, cât și Elan Schwartzenberg au intrat în afaceri cu combustibil.

Nici fratele lui Elan Schwartzenberg, Fabian Schwartzenberg, nu este străin de afacerile imobiliare care le-au adus sute de mii de euro lui Codruț Marta și Elan Schwartzenberg. Fabian Schwartzenberg este inculpat într-un dosar instrumentat de DNA, alături de fostul primar Cristian Poteraș, pentru o serie de afaceri imobiliare ilegale derulate în sectorul 6 al Capitalei cu terenuri în valoare de aproape 21 de milioane de euro.

Parchetul General: dosarul în curs de soluționare

foto: interpol.int

Parchetul General a transmis oficial money.ro că investigațiile derulate în acest dosar sunt în curs de soluționare și că orice informație care ar ajunge în spațiul public ar periclita bunul mers al anchetei.

Între timp, Codruț Marta figurează pe pagina oficială a Interpol ca fiind urmărit internațional de România pentru spălare de bani. Mandatul de urmărire a fost emis în baza cererii de arestare preventivă transmisă instanței de procurorii DNA.

În paralel, dosarul înregistrat inițial pe numele lui Marta de polițiștii de la Urmăriri a fost preluat de Serviciul 1 – Omoruri al Direcției de Investigații Criminale a IGPR.

Elan: „Nu comentez, e o intoxicare”

Contactat de reporterii Money TV, Elan Schwartzenberg a declarat: „”Nu văd ce să comentez, nu ştiu nimic nou faţă de anul trecut. Iar povestea asta cu acuzaţiile e, probabil, intoxicare”.

Raluca Dan