20.2 C
București
vineri, 18 iunie 2021 - 12:20

Elan Schwartzenberg, pus sub acuzare în dosarul lui Radu Mazăre. Cum au ajuns procurorii la primar din dosarele “Marta” și “Realitatea”

spot_img

Mazare_Schwartzenberg_SZ

Omul de afaceri Elan Schwartzenberg este anchetat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în dosarul în care anchetatorii au cerut arestarea primarului Constanței Radu Mazăre, și a omului de afaceri israelian Avraham Morgenstern. Așa reiese din referatul întocmit de DNA, care a ajuns miercuri seara pe masa judecătorilor Curții Supreme.

Dosarul pe numele lui Mazăre a rezultat după ce procurorii au pus la cap informații obținute, în principal prin comisii rogatorii cu Cipru, Lichtenstein, Dubai, SUA și Israel – atât în dosarul “Realitatea Media” (aflat inițial pe rolul parchetului General și preluat de DNA), cât și în dosarul privind evaziunea cu combustibil și dispariția lui Codruț Marta, fostul șef de cabinet al președintelui ANAF, Sorin Blejnar (cauza aflată pe rolul DNA). Concret, Elan Schwartzenberg este legătura dintre toate cauze, el fiind persoana care a derulat operațiuni financiare suspecte, atât cu gruparea Marta – Nemeș – Attila Racz, cât și cu importanți oameni politici din guvernarea PDL, dar și din zona PSD, așa cum este primarul Constanței – Radu Mazăre. Practic, procurorii au interceptat convorbirile lui Elan Schwartzenberg începând din 2011 și au obținut acordul autorităților din statele în care au cerut comisii rogatorii pentru extrasele de cont pe numele fostului acționar al Realitatea TV și al companiilor off-shore controlate de acesta.

De aici, a fost descoperit traseul banilor către Radu și Alexandru Mazăre – ultimul, anchetat și el dosarul privind construcția de locuințe sociale.

A fost ales Schwartzenberg Emilian pentru a facilita transferul banilor întrucât acesta se bucura de încrederea atât a lui Morgenstern Avraham, cât şi a lui Mazăre Radu Ştefan, fiind astfel un garant că fiecare dintre cei doi îşi va îndeplini „obligaţiile” asumate (respectiv Morgenstern Avraham era sigur că Schwartzenberg Emilian îi va transfera banii primarului Mazăre Radu Ştefan doar în momentul în care era sigur de efectuarea de către acesta a demersurilor favorabile societăţii sale, iar Mazăre Radu Ştefan era sigur că, odată banii transferaţi de reprezentantul societăţii Shapir în conturile lui Schwartzenberg Emilian, îi va primi de la acesta din urmă pe măsură ce va facilita câştigarea licitaţiei de către societatea Shapir). 

Mecanismul folosit seamănă cu utilizarea contului escrow în relaţiile comerciale (Contul escrow este un depozit colateral care are ca scop principal protejarea participanţilor la tranzacţii comerciale. Principala caracteristica a contului escrow este că permite depunerea sumelor in favoarea beneficiarului, însă ridicarea acestora este condiţionata de îndeplinirea unor condiţii contractuale. În acelaşi timp, deponentul are posibilitatea recuperării integrale a disponibilului din cont in cazul in care partenerul nu îşi îndeplineşte obligaţiile.) Acest mecanism a fost probabil propus de primarul Mazăre Radu Ştefan care, într-o convorbire din martie 2012 cu Schwartzenberg Emilian, îşi arată preferinţa pentru utilizarea contului escrow (altceva să-ţi spun şi cu asta încheiem discuţia: escrow! eu de când am învăţat să fac bussines am învăţat să lucrez cu contul escrow.

Direcția Națională Anticorupție

referat arestare

“Potrivit convorbirilor interceptate la 01.09.2011 între Mazăre Radu Ştefan şi Schwartzenberg Emilian (alias Elan) a rezultat că la începutul lunii septembrie primarul urma să facă o călătorie în Israel, de aranjamente ocupându-se Schwartzenberg Emilian”, notează procurorii.

EMILIAN SCHWARTZENBERG: Neaţa, Radule ! Te-am urmărit ieri, foarte bun.

RADU MAZARE: Auzi? Ă..păi tu mi-ai şi luat biletul de avion ?

EMILIAN SCHWARTZENBERG: Eu nu m-am ocupat de nimic, s-a ocupat băiatul meu cu păluga …

……

RADU MAZARE: Mă, nu vorbesc de Egipt, că aia, când vii tu, aia e rezolvată, aia mă decontez la tine…

EMILIAN SCHWARTZENBERG:A…am înţeles !

MAZĂRE RADU : Eu vorbesc de Israel.

EMILIAN SCHWARTZENBERG: Dincolo ţi-am făcut o rezervare a…din, din 2 raţiuni am făcut-o aşa, Radu, ca să înţelegi.

……

RADU MAZĂRE: Bine, mă! Bine, ok!. Da, tu, tu, tu..şi tu mă aştepţi acolo ?

EMILIAN SCHWARTZENBERG: Eu te aştept personal, eu plec cu o zi înainte, că am o altă treabă, te aştept acolo personal la aeroport….(f 189, vol. 1)

“Această vizită a avut drept scop, probabil, deschiderea conturilor personale în care urmau să fie transferate fondurile primite din partea lui Morgenstern Avraham. Astfel, la data de 13.09.2011, Schwartzenberg Emilian face primele plăți din fondurile primite de la Larton, respectiv 95.000 de euro și 40.000 de euro în conturile personale ale lui Mazăre Radu Ștefan și, respectiv, Mazăre Alexandru, conturi deschise la Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanza, Israel”, se mai arată în referatul DNA.

Potrivit anchetatorilor, în perioada iulie 2011 – decembrie 2011, Elan Schwartzenberg a primit, în conturile unei companii off-shore bani de la o altă companie off-shore (actionar unic al ShapirStructures SRL), reprezentată de omul de afaceri Avraham Morgenstern, și a virat apoi o parte din aceste sume în conturile personale ale primarului Radu Mazăre și ale fratelui său, senatorul PSD Alexandru Mazăre, deschise la o bancă din Israel.

Aceste operaţiuni au ca justificare „fees” – onorarii. Aceste informaţii au rezultat din analiza documentelor bancare, a ordinelor de plată şi a extraselor aferente conturilor deţinute de Melici Management Inc., beneficiar real Schwartzenberg Emilian alias Elan, de la banca LGT Bank din Principatul Liechtenstein. Aceste documente au fost obţinute într-o altă cauză aflată în instrumentarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, însă, în baza comisiei rogatorii cu autorităţile judiciare din Liechtenstein efectuate în prezenta cauză, s-a obţinut acordul de folosire a acestor documente.

Direcția Națională Anticorupție

referat arestare

Sofia Marinescu