27.1 C
București
joi, 18 august 2022 - 13:09
No menu items!

Egipt: Preşedintele Morsi, înlăturat de la putere de armată, a fost transferat la Ministerul Apărării

spot_img

Egipt: Preşedintele Morsi, înlăturat de la putere de armată a fost transferat la Ministerul Apărării

Preşedintele egiptean Mohamed Morsi, înlăturat de la putere de armată, a fost transferat singur la Ministerul Apărării, a anunţat joi dimineaţa un înalt responsabil al Fraţilor Musulmani, pentru AFP.

„Morsi a fost separat de echipa sa şi dus la Ministrul Apărării”, a declarat un oficial în cadrul confreriei Gehad al-Haddad, care declarase  anterior că Morsi şi toată echipa prezidenţială se aflau „în reşedinţă supravegheată la clubul Gărzii republicane a preşedinţiei”, adăugând că tatăl său, considerat a fi mâna dreaptă a lui Morsi, este şi el reţinut.

Miercuri seara, armata l-a înlăturat de la putere pe Morsi, primul preşedinte ales în mod democratic în Egipt, a suspendat Constituţia şi l-a numit ca şef al statului pe preşedintele Consiliului constituţional, Adly Mansour.

Imediat după înlăturarea preşedintelui, armata a declanşat operaţiuni împotriva Fraţilor Musulmani. Surse din Securitate au afirmat că şeful Partidului Justiţiei şi Libertăţii, formaţiunea politică a confreriei, Saad al-Katatni, şi adjunctul Ghidului suprem, Rachel Bayoumi, au fost arestaţi.

Totodată, cotidianul guvernamental Al-Ahram a anunţat că au fost emise300 de mandate de arestare pe numele unor membri ai mişcării islamiste. Morsi şi mai mulţi lideri ai confreriei, între care Ghidul suprem Mohammed Badie şi adjunctul său, Khairat al-Shater, primiseră anterior interdicţia de a părăsi Egiptul.

În plus, Securitatea a întrerupt emisia postului lor de televiziune şi a percheziţionat sediile Al-Jazeera-Mubasher, care a difuzat o înregistrare video cu Morsi, în care acesta se prezenta drept „preşedintele ales al Egiptului”.

Pe de altă parte, mii de susţinători ai lui Morsi s-au mobilizat la Cairo, în piaţa Rabaa al-Adawiya, în Nasr City. „Morsi a fost trădat, este o lovitură de stat împotriva unui preşedinte ales”, a declarat unul dintre aceștia.

C.I.