20.3 C
București
vineri, 18 iunie 2021 - 3:26

Egipt: Catherine Ashton s-a întâlnit cu Mohamed Morsi

spot_img

Egipt: Catherine Ashton s-a întâlnit cu Mohamed Morsi

Şefa diplomaţiei Uniunii Europene (UE) Catherine Ashton s-a întâlnit luni noapte cu preşedintele egiptean înlăturat de la putere Mohamed Morsi,  și a purtat o discuţie „aprofundată” timp de două ore, a anunţat purtătoarea sa de cuvânt, relatează Reuters şi AFP.

Morsi este ţinut în detenţie într-un loc secret de către armată după destituirea sa la 3 iulie. El a fost pus sub anchetă de guvernul interimar susţinut de armată pentru mai multe capete de acuzare, printre care şi crimă.

Ashton a părăsit capitala egipteană în cursul nopţii la bordul unui elicopter spre o destinaţie necunoscută, unde este închis preşedintele islamist, a declarat anterior, pentru AFP, un oficial de rang înalt, sub protecţia anonimatului.

„Morsi este bine” şi are „acces la informaţii”, a declarat ea într-o conferinţă de presă, după întâlnirea cu fostul şef de stat islamist în locul în care este deţinut, necunoscut în continuare.

Morsi nu a mai apărut în public de la înlăturarea sa şi, oficial, nu a primit nicio vizită. Familia sa s-a plâns recent că nu poate să-l întâlnească.

Luni, Ashton s-a întâlnit cu generalul Fattah al-Sisi, şeful armatei şi omul din spatele înlăturării lui Morsi de la putere. Etotdată, ea a purtat discuţii cu membri ai guvernului interimar instalat de armată şi cu reprezentanţi ai Partidului Libertate şi Justiţie, aripa politică a Fraţilor Musulmani.

Într-o vizită anterioară la Cairo, pe 17 iulie, Ashton a cerut eliberarea lui Morsi şi a deplâns faptul că nu l-a putut întâlni.

C.I.