9 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 13:22
No menu items!

Efectul gumei de mestecat

spot_img

SR Stanescu

  • Sorin Rosca Stanescu

    Ce legătură există între doamna Monica Macovei şi gumă de mestecat, ne explica chiar proaspătul candidat prezidenţial. Care s-a lansat miercuri, 6 august 2014. Spre ştiinţa tuturor. Elegant, şeful ei de partid, domnul Vasile Blaga, i-a tele-transmis – pentru că au ajuns să vorbească prin intermediul micilor ecrane – că, dacă va candida, practic ea se autoexclude din PDL. Logic. Şi iată că doamna nu se dă exclusă.

Aşa se întâmplă uneori şi cu guma de mestecat. Dacă faci imprudenţă să o scoţi din gură cu mâna şi să vrei să o arunci, se întâmplă ca guma să se lipească. Şi să tot faci mişcări zadarnice de a te lepăda de ea. Din ce în ce mai nervoase. Dar guma se întinde, se răsuceşte, se întoarce şi nu se dă dusă. Iar acum mă încearcă sentimentul, când mă uit la doamna Monica Macovei, că am de-a face cu efectul gumei de mestecat.

În PDL, cu mai multă vreme în urmă, a avut loc o competiţie internă. Cine a vrut s-a înscris. Candidaţii la prezidenţiale s-au bătut în toate judeţele ţării şi, la capătul unor alegeri interne, a fost desemnat câştigător Cătălin Predoiu. A fost, după ştiinţa mea, singurul caz în care s-a organizat aşa ceva. Monica Macovei era şi ea în partid. Membru cu drepturi depline. Mai mult decât atât, făcea parte chiar din structura de conducere la vârf a PDL. Nu a candidat. Nu a dorit să participe la o confruntare internă, pentru a afla dacă se bucura sau nu de susţinerea membrilor propriului partid. Desigur, e treaba ei. Şi dreptul ei. Există şi dreptul de a nu candida. Mai mult decât atât, la capătul cursei electorale interne, Monica Macovei l-a votat pe Cătălin Predoiu. Totul era clar.

Până când a fost totul clar? Până în momentul în care s-a decis fuziunea PDL cu PNL, în vederea creării marelui Partid Naţional Liberal. Atunci, din nou, chestiunea candidaturii la prezidenţiale a fost pusă pe tapet. Pentru că urma să se decidă şi se va şi decide, în cadrul Alianţei Creştin Liberale – structura politică care va funcţiona în scrutinul din acest an -, cine va da, în final, candidatul. Luni, vom afla. Va fi Klaus Iohannis sau Cătălin Predoiu. Cele două partide au aprobat cu o largă majoritate, dacă nu cumva în unanimitate, această procedură. Şi, cu toate acestea, doamna Monica Macovei s-a dat de trei ori peste cap şi a decis să înoate împotriva curentului.

După ce se încheiase de mult competiţia internă din PDL, Monica Macovei a solicitat insistent să fie introdusă în cursă. Să fie măsurată. Alături de Klaus Iohannis, care, la rândul său, a învins într-o competiţie internă de partid, şi de Cătălin Predoiu. Cum era şi firesc, bulldogul s-a zburlit. Domnul Vasile Blaga a refuzat-o. Politicos şi ferm. Dar doamna nu s-a lăsat. S-a lipit cumva de cursă prezidenţială. Candidează că independent. După ce a făcut câteva valuri pe internet. Candidează împotriva propriului partid. Şi împotriva partidului care a rezultat din fuziunea cu PNL. Şi împotriva Alianţei Creştin Liberale, care este vehiculul electoral al liberalilor unificaţi. Doamna Monica Macovei a luat-o haiduceşte.

Întrebat dacă o va da afară din partid pentru această nevăzută – înainte cu câteva ore ca nevăzută să se petreacă –, domnul Vasile Blaga a răspuns politicos că, din PDL, de când se afla domnia sa la conducere, nimeni nu a fost dată afară. Iar doamna Macovei, dacă va candida împotriva propriului partid, nu trebuie dată afară. Ea se autoexclude.

Dar surpriza, doamna nu se autoexclude. Doamna nu este o doamnă. Doamnă are comportamentul tipic al gumei prea mult mestecate. Aşa că ne vedem în alegeri. Şi nu cred că mai avem prilejul să ne vedem la partid.