13.8 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 7:39

Efectul de bumerang al ironiei lui Iohannis despre analfabetismul funcțional. Declarația care l-a dat de gol

spot_img

Președintele Klaus Iohannis a vorbit, miercuri, la Biblioteca Universitară, despre analfabetismul funcțional, făcând trimitere ironică spre oameni din politica românească, respectiv spre putere, dar uită de propria declarație despre înțelegerea motivării CCR.

„Sistemul educațional trebuie să facă diferență reală în nivelul de cunoștințe ale copilului. Și în România un studiu din 2016 arată că ne confruntăm cu o rată de analfabetism funcțional de 42 de procente, care se reflectă și în alte sfere ale politicii românești (…)”, a spus, Iohannis, miercuri, în cadrul discursului.

Conform dicționarelor de specialitate, analfabetismul funcțional se referă la persoanele care știu să citească, dar nu înțeleg ceea ce au citit. Mai precis, o persoană poate să reproducă verbal sau în scris un text, dar nu îl înțelege suficient pentru a-l folosi ca resursă în reușita unei acțiuni sau în performanță. Semnele grafice sunt recunoscute, dar conținutul de idei nu este înțeles decât, eventual, la un nivel foarte superficial.

În 5 iunie, Klaus Iohannis făcea declarații despre motivarea deciziei CCR de revocare a Laurei Codruța Kovesi: „Nu o să comentez această parte fiindcă aştept motivarea Curţii pe care o vom citi până o înţelegem sau până putem înţelege ceva din ea, după care voi comunica ce trebuie făcut sau ce trebuie să fac”.

Mai mult, marți, la Palatul Cotroceni, el a spus că mai are „un pic de citit” și „de aprofundat”.