29.2 C
București
vineri, 22 septembrie 2023 - 22:00
No menu items!

Efectul “Angelina Jolie”: Numărul femeilor care solicită mastectomii a crescut de patru ori

spot_img
Foto: www.celebuzz.com

Numărul femeilor care solicită extirparea sânilor a crescut de patru ori, în urma anunțului public al actriței Angelina Jolie care a suportat o mastectomie dublă pentru a reduce riscul de a dezvolta cancer mamar, au anunțat organizațiile de caritate care luptă contra maladiei.

Fundația Cancer Research UK a anunțat că numărul apelurilor telefonice către linia de asistență a crescut de patru ori, iar o creștere asemănătoare a fost înregistrată și de numărul de vizitatori ai site-ului, relatează dailymail.co.uk.

Potrivit actriţei, în vârstă de 37 de ani, care este partenera de viaţă a lui Brad Pitt, medicii i-au spus că prezintă un risc de 87% să dezvolte cancer mamar şi un risc de 50% pentru cancer ovarian, din cauza acestei gene (BRCA1). În urma mastectomiei, procedură complexă care a durat trei luni, riscul de a dezvolta cancer mamar a scăzut la 5%.

Potrivit fundației Cancer Research UK, în ziua în care Angelina Jolie a făcut anunțul public, pe 14 mai 2013, un număr de 15.920 de persoane s-au conectat pe site-ul fundaţiei cercetând informaţii despre cancerul mamar.

Mai puţin de 1% dintre femei poartă gena BRCA1- pe care o are şi Angelina Jolie- sau gena BRCA2 , care se aseamănă foarte mult cu prima. Aceste gene cresc riscul de a dezvolta cancer mamar cu un procent cuprins între 40% şi 90% şi sunt, totodată, asociate cu cancerul ovarian.

Femeile al căror istoric familial este marcat de cancerul mamar sunt sfătuite să efectueze aceste teste genetice, care pot fi realizate prin intermediul unui test sangvin. Pentru a-şi reduce riscul de cancer, pacientele pot lua şi medicamente, precum Tamoxifen, care suprimă estrogenul, un hormon care stimulează creşterea tumorilor, sau să efectueze cu regularitate teste şi analize.

Angelina Jolie, care a apelat între timp la o procedură de reconstrucţie mamară, trebuie să aștepte până la vârsta de 40 de ani înainte de a suporta şi o intervenţie de extirpare a ovarelor.

Mama actriței americane, Marcheline Bertrand, a murit de cancer ovarian la vârsta de 56 de ani. Aceeaşi boală a răpus-o şi pe bunica actriţei, Lois Bertrand, la vârsta de 45 de ani, dar şi pe străbunica acesteia, Virginia Gouwens, la vârsta de 53 de ani. Debbie Martin – sora lui Marcheline, mătuşa actriţei Angelina Jolie – a murit de cancer mamar la sfârşitul lunii mai, la vârsta de 61 de ani.

Daniela Marinescu