25.7 C
București
duminică, 26 mai 2024 - 15:06
No menu items!

Efectele vaccinului Covid-19 asupra sarcinii, alăptării și fertilității, Explicații OFICIALE

spot_img

Reprezentanții Guvernului responsabili cu campania de vaccinare au dat, vineri, explicații cu privire la efectele vaccinului anti-COVID-19 asupra femeilor însărcinate, a celor care alăptează și asupra fertilității. 

Informarea de pe site-ul vaccinare-covid.gov.ro spune că nu există deocamdată o recomandare oficială cu privire la administrarea în sarcină și în timpul alăptării (includerea unui număr semnificativ de gravide și femei care alăptează în studiu), dar vaccinarea trebuie privită ca și cum „beneficiile depășesc riscurile”.
În privința femeilor însărcinate, recomandarea de vaccinare trebuie făcută după consultul unui medic.

„Conform informațiilor puse la dispoziție de către producători, nu există până la acest moment suficientă experiență în studiile clinice pentru a recomanda utilizarea Comirnaty și Moderna în timpul sarcinii. În studiile pe modele animale nu s-au identificat efecte negative directe sau indirecte asupra embrionului/fătului, motiv pentru care vaccinarea poate fi luată în considerare atunci când beneficiile depășesc riscurile asupra mamei sau fătului”, se arată în document.

Referitor la femeile care alăptează, se arată că nu sun așteptate riscuri: „Nu există până în prezent studii cu privire la administrarea vaccinurilor Comirnaty și Moderna în cazul femeilor care alăptează și nu se cunoaște până la acest moment dacă vaccinurile sunt excretate în laptele matern, dar poziția Agenției Europene a Medicamentului este că nu sunt așteptate riscuri în legătură cu alăptarea”, mai transmit autoritățile.

În ceea ce privește fertilitatea, în studiile pe modele animale nu au fost evidențiate efecte dăunătoare directe sau indirecte asupra fertilității feminine.