17.2 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024 - 3:54
No menu items!

Efectele Memorandumului: Rompetrol face o centrală de cogenerare și-și extinde rețeaua de benzinării

spot_img

Rompetrol_Otopeni

Compania Rompetrol va realiza două proiecte prin fondul de investiții stabilit în parteneriat cu statul român, respectiv o centrală de cogenerare pe platforma Petromidia și extinderea rețelei de benzinării pe piața locală. Cele două proiecte au o valoare totală de aproximativ 350 de milioane de euro și vor duce la crearea directă a aproximativ 2.000 de locuri de muncă.

“Rompetrol, cu suportul unicului acționar – KazMunayGas, își va respecta angajamentele asumate în fața autorităților române, punându-se astfel bazele unui parteneriat strategic pe termen lung în domeniul energiei. Apreciem decizia și determinarea autorităților pentru găsirea și adoptarea unei soluții mutual benefice. Este un semnal pozitiv pentru mediul de afaceri, care are nevoie de un climat economic clar și previzibil, dar și de sprijin pentru atragerea și realizarea de noi investiții” declara recent Azamat Zhangulov, senior vicepreședinte al Grupului Rompetrol.

Grupul a transmis că este pregătit să transfere 200 de milioane de dolari americani la bugetul de stat, pentru răscumpărarea a aproximativ 26,7% din acțiuni la Rompetrol Rafinare, după finalizarea tuturor procedurilor legale aferente procesului de privatizare.

”În plus, continuarea investițiilor la rafinăria Petromidia va permite o creștere a profitabilității și a eficienței economice a acesteia, cu efecte pozitive pentru principalii săi acționari – Grupul Rompetrol și statul român”, arată compania.

Rompetrol a convenit, prin Memorandumul semnat cu Guvernul României, stabilirea unui fond de investiții în parteneriat cu statul român, dar și continuarea investițiilor în României. Fondul va avea o durată de investiții de 7 ani, nivelul investițional vizat în acest interval ridicându-se la 1 miliard de dolari.

”Compania a identificat deja două proiecte majore, cu o valoare de aproximativ 350 milioane de dolari, care vor fi implementate prin fondul de investiții. Cele două proiecte vizează realizarea unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia și extinderea rețelei de benzinării pe piața locală, cu un impact pozitiv pentru activitatea industrială de pe platforma Petromidia”, a mai transmis compania.

Cele două proiecte vor duce la crearea directă a aproximativ 2.000 de locuri de muncă în diverse stadii ale proiectelor. Investițiile realizate pe plan local de KazMunayGas în perioada 2007-2013 se ridică la peste 2 miliarde de dolari, în timp ce contribuțiile la bugetul de stat se ridică la 7,5 miliarde de dolari.

„Dezvoltarea afacerilor Rompetrol vor susține transformarea României într-un hub energetic al Mării Negre și al Europei, dar și într-o platformă de tranzit și procesare a materiilor prime în produse finite. Aceste investiții vor permite crearea de noi locuri de muncă și creșterea contribuțiilor la bugetul de stat, susținând în același timp o creștere economică solidă în România” adăuga Azamat Zhangulov.

Deţinut integral de compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan – KazMunayGas, Grupul Rompetrol este prezent în 12 ţări, având majoritatea activelor şi operaţiunilor în Franţa, România, Spania şi Sud-Estul Europei. Compania este implicată în activităţi de rafinare, marketing şi trading, dar şi în explorare şi producţie, servicii petroliere şi industriale.

Cosmina Croitoru