10 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 7:49

Efect al încălzirii globale: Delfinii au devenit pradă pentru urșii polari

spot_img

polar

Urșii polari au început să mănânce delfini, care vin înspre Polul Nord păcăliți de temperatura mai mare a apelor, potrivit unui studiu citat de Bloomberg.

Cercetătătorii au observat pentru prima dată urși polari care se hrănesc cu delfini cu ciocul alb în Arhipelagul Svalbard, din zona norvegiană a Oceanului Arctic.

Delfinii sunt prinși sub gheață și sunt uciși de urși, în momentul când se ridică pentru a lua aer.

”Aceasta este prima documentare a acestei specii ca pradă pentru ursul polar. Încălzirea Oceanului Arctic schimbă în mod semnificativ ecosistemul și relațiile dintre specii”, au afirmat cercetătorii într-un studiu coordonat de un cercetător al Institutului Polar din Norvegia.

Schimbările climatice au făcut ca zone din ce în ce mai mari din Ocean să fie lipsite de gheață în timpul verii. Delfinii vin des în zona Svalbard în lunile calde, însă niciodată nu au mai venit așa departe înspre nord de la începutul primăverii.

În descrierea unui caz, cercetătorii au afirmat că unul dintre urși era așa de slab, încât i se vedeau coastele prin blană. După ce acest urs a mâncat un delfin, l-a îngropat pe al doilea în zăpadă, pentru a-l păstra pentru mai târziu.

Tot din cauza schimbărilor climatice, urșii nu mai au acces la foci – principala pradă a acestora, astfel încât delfinii ar putea deveni hrana principală.