7.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 2:46
No menu items!

Edward Snowden susţine că occidentalii cooperează deseori cu NSA

spot_img

Ţările occidentale, care s-au arătat indignate de spionajul practicat de Agenţia Naţională de Securitate (NSA) americană, cooperează de fapt cu aceasta de multă vreme, a explicat fostul consultant american Edward Snowden într-un interviu acordat cotidianului german „Der Spiegel”.

Spionii NSA „lucrează mână în mână cu germanii şi majoritatea altor state occidentale”, a declarat Snowden în acest interviu realizat, înaintea dezvăluirilor sale, de un expert în criptografie american, Jacob Appelbaum, şi de realizatoarea de documentare Laura Poitras, şi publicat duminică.

De exemplu, în ceea ce priveşte cooperarea între NSA şi serviciile de informaţii germane, Edward Snowden a declarat că NSA le furniza germanilor „instrumente de analiză” pentru informaţiile ce treceau prin Germania şi veneau din regiuni ca Orientul Mijlociu.

Parteneriatul între NSA şi celelalte ţări este conceput astfel încât să „protejeze liderii politici de indignarea publică”, dacă „modul în care aceştia încalcă normele vieţii private în lume” este dat publicităţii, a declarat el.

Snowden este, în prezent, blocat de două săptămâni în zona de tranzit a aeroportului Şeremetievo din Moscova şi a cerut azil în 21 de ţări, dintre care majoritatea au refuzat. Trei ţări latino-americane, Venezuela, Nicaragua şi Bolivia s-au declarat dispuse să-l primească pe teritoriul lor. Numeroase incertitudini planează însă asupra modului în care fugarul, căutat pentru spionaj de Washington şi invizibil de la plecarea sa din Hong Kong la 23 iunie, ar putea să ajungă în ţările respective.

Dezvăluirile lui Edward Snowden, printre care faptul că NSA şi-a spionat aliaţii europeni, au fost primite cu indignare de şefii statelor occidentale şi ameninţă discuţiile care se deschid luni asupra unei zone de liber-schimb între Europa şi Statele Unite.

R.D.