10.9 C
București
joi, 2 decembrie 2021 - 14:24
No menu items!

Edward Snowden ar putea depune mărturie în faţa procurorilor germani în cazul spionării telefonului Angelei Merkel

spot_img

 Edward Snowden

Fostul consultant al NSA Edward Snowden, aflat la originea dezvăluirilor privind amploarea interceptărilor ilegale efectuate de către agențiile de informații americane, ar putea depune mărturie în faţa procurorilor germani în cazul de presupus spionaj al telefonului mobil al cancelarului Angela Merkel, a declarat vineri o sursă rusă citată de agenţia Interfax, potrivit AFP.

Snowden este în prezent refugiat temporar în Rusia din 1 august, iar în cazul în care ar alege să părăsească această țară, el și-ar pierde statutul de refugiat. El ar putea răspunde  întrebărilor Germaniei în scris sau întâlnindu-se cu procurorii în Rusia.

„O călătorie a lui Snowden în străinătate este practic exclusă. În acest caz, el şi-ar pierde statutul de refugiat şi ar putea fi extrădat către Statele Unite de una dintre ţările aliate”, a explicat sursa menționată, completând că „Parchetul german şi-ar putea trimite în Rusia reprezetanţi sau i-ar putea transmite lui Snowden întrebările în scris”.

Snowden s-a întâlnit, joi, într-un loc secret cu deputatul ecologist german Christian Ströbele, însoţit de doi jurnalişti.

„El a arătat că ştie multe lucruri. (…) Este pregătit, în principiu, să ajute la elucidarea” situaţiei, a precizat Ströbele, pentru televiziunea germană ARD, adăugând că Snowden ar fi „dispus chiar să vină în Germania pentru a depune mărturie” cu mențiunea că, în acest caz, condiţiile ar trebui să o permită. Totodată, Ströbele i-a propus să fie audiat în Rusia.

Anatoli Kucerena, avocatul rus al lui Snowden a declarat joi că ar fi extrem de dificil ca fostul consultant să fie audiat de germani.

„Snowden trăieşte în Rusia sub legea rusă, el nu poate merge nicăieri în străinătate fără să îşi piardă actualul statut. În plus, atât timp cât este în Rusia, el a acceptat să nu divulge nicio informaţie secretă”, a subliniat Kucerena, citat de Interfax.

Sursă a multiplelor dezvăluiri despre Agenţia de Securitate Naţională americană (NSA), Edward Snowden a fost inculpat pentru spionaj la Washington, care a solicitat în repetate rânduri extrădarea fostului consultant.

C.A.