20.4 C
București
marți, 11 mai 2021 - 14:06

Edward Snowden ar putea cere cetăţenia rusă

Fostul consultant american al NSA Edward Snowden ar putea cere cetăţenia rusă. Anunțul a fost făcut miercuri de avocatul rus Anatoli Kucerena, care a sugerat, totodată, că fugarul american va vizita în curând Piaţa Roşie, relatează AFP.

“El nu a exclus posibilitatea de a solicita cetăţenia rusă”, a declarat Kucerena, apărătorul lui Snowden. “El mi-a spus: <<nu am intenţia să părăsesc Rusia>>”, a adăugat avocatul.

Anatoli Kucerena a afirmat că tânărul fugar, care a solicitat oficial, marţi, azil provizoriu în Rusia, va putea, în curând, să părăsească zona de tranzit a aeroportului din Şeremetievo, în apropiere de Moscova, unde este blocat din 23 iunie, când a sosit din Hong Kong.

“Serviciul pentru Imigrări trebuie să-i elibereze, în şapte zile de la depunerea cererii, o atestare potrivit căreia dosarul său este acceptat. Acest certificat îi oferă dreptul să călătorească în Rusia”, a spus avocatul. “El poate sta într-un hotel”, a continuat el.

Kucerena nu a exclus că următoarea lor întâlnire ar putea avea loc în Piaţa Roşie, situată în faţa Kremlinului. “Dacă cere să mă întâlnească, atunci ne vom plimba în Piaţa Roşie, îi voi arăta Mausoleul (Lenin) şi Galeria Tretiakov (unul dintre cele mai celebre muzee din capitala rusă). El trebuie să cunoască cultura noastră!”, a spus avocatul.

Apărătorul, care l-a întâlnit pe Edward Snowden de mai multe ori, l-a descris ca o persoană “energică”, cu reacţii “adecvate”.

Andrei Tudor